|  Kultura

»Človeško dostojanstvo noče več klečati pred starimi umazanimi bogovi«

Pisatelj Žabot prepričan, da je v Sloveniji napočil čas preobrata

Pisatelj Vlado Žabot

Pisatelj Vlado Žabot
© Matej Leskovšek

Čeprav spleta norosti in bolečine v Sloveniji predvsem za tiste, ki ne ločijo med trgovino z orožjem in svobodo, očitno ne bo kmalu konec, je vendarle že dovolj jasno, da je napočil čas preobrata, poudarja pisatelj Vlado Žabot. Prepričan je, da se bo ljudstvo na tokratnih volitvah odločilo za svobodo, jasna načela in prihodnost. V predvolilnem pismu slovenski javnosti je pisatelj in nekdanji predsednik Društva slovenskih pisateljev kandidatke in kandidate opomnil, da je v Sloveniji že dolgo znano, da je mogoče zmagovati le v znamenju ljubezni do bližnjega, iskrene človeške medsebojnosti in kulture. VEČ>>

Žabot je zapisal še, da je vesel, ker naposled čuti zdravo energijo ljudstva, ki bo tokrat na volitvah povedalo svoje. To pa pomeni, da pohlepu, sovraštvu iz preteklosti, trgovini z orožjem in javnim dobrim "žrtvovane generacije" nočejo več biti žrtvovane. "Pomeni tudi, da človeško dostojanstvo več noče klečati pred starimi umazanimi bogovi," je dodal. Žabot je v pismu opozoril, da pri vsem tem ne gre pozabljati na kulturo. "Če se torej obeta zmaga nad norostjo in bolečino preteklosti, naj bo ta zmaga kulturna. Če se obeta nova politika, naj bo ta politika kulturna," je zapisal. Dodal je, da se mora politika, ki v Sloveniji hoče biti uspešna, zavedati, da dolgoročno ne bo preživela, če ne bo služila slovenski kulturi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.