|  Svet

Hiša Enega, prva cerkev-mošeja-sinagoga

© KuehnMalvezzi

V Berlinu so se kristjani, muslimani in judje povezali. Postavili bodo Hiša Enega, dom vernikov vseh treh religij. Več>>

Kot poroča BBC, je bil na arhitekturnem razpisu že izbrana primerna rešitev. Opečnata stavba, ki bo zrasla na Petriplatzu v središču Berlina, bo razdeljena na štiri dele: središčni bo prostor srečevanja, iz katerega bodo nato verniki vstopali v cerkev, mošejo ali sinagogo. Vsaka bo enake velikosti, a različnih oblik, prilagojeno potrebam in posebnostim vernikov, je za BBC dejal arhitekt Wilfried Kuehn.

To, da bo Hiša Enega stala v Berlinu, je sporočilno, saj se je v nemški prestolnici začelo trpljenje judov, je dejal rabin Tovia Ben Chorin, »zdaj pa tri monoteistične religije, ki so oblikovale evropsko kulturo, gradijo skupni center«.

Rabin meni, da bodo lahko shajali. »Da so v vsaki skupini posamezniki, ki pripadnikov drugih religij ne prenašajo, je naš problem, a treba je nekje začeti in to je to, kar počnemo.«

Imam Kadir Sanci vidi Hišo Enega kot »znamenje svetu, da je velika večina muslimanov miroljubnih in nenasilnih«. Hiša bo tudi mesto, kjer se različne kulture lahko ena od druge kaj naučijo, je dejal.

Pobudnik graditve skupnega prostora je sicer duhovnik Gregor Hohberg, ki se prav tako nadeja, da bi središčni prostor uporabljali za diskusijo, tudi z nevernimi. »Berlin je mesto, kamor prihajajo ljudje z vsega sveta. Z našim projektom hočemo dati dober zgled skupnosti, povezanosti in pripadnosti.«

Zbiranje sredstev za novi center, katerega izgraditev naj bi stala 43 milijonov evrov, se je začelo v začetku junija. Kupite lahko najmanj en zidak po ceni 10 evrov. Gradnja se bo začela, ko bodo prodali milijon opek, piše The Local. (dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.