Igor Mekina

 |  Svet

Poljski minister: »Smo popolne zgube«

Poljski zunanji minister je prepričan, da bo Poljska zaradi udinjanja ameriškim interesom prišla v konflikte tako z Nemčijo kot z Rusijo

Na poljskem je izbruhnila prisluškovalna afera, ki je razkrila precej težavne odnose tako med Poljsko in ZDA kot tudi med samimi članicami EU. V središču pozornosti je seveda precej obscen posnetek pogovora med poljskim zunanjim ministrom Radekom Sikorskim in nekdanjim finančnim ministrom Jacekom Rostowskim, ki ga je objavila revija Wprost. Poljski zunanji minister Radek Sikorski je v pogovoru dejal, da zavezništvo med Poljsko in ZDA "ni vredno ničesar", Poljsko podrejenost ZDA pa je primerjal z nudenjem oralnega seksa. Vse skupaj je še posebej nerodno zato, ker so ZDA nedavno prav Poljski na njeno zahtevo ponudile veliko finančno pomoč za okrepitev varnosti in zaradi Rusije poslale v državo dodatne ameriške vojake. Ameriški predsednik Barack Obama je ob nedavni evropski turneji Rusiji poslal nekaj ostrih kritik prav iz Poljske, ko je imel – očitno zaradi propagandnih razlogov - govor v hangarju z ameriškimi lovci F-16. VEČ>>

Ob tem Sikorski velja tudi za jastreba, ki je javno že večkrat zahteval oster odziv zveze NATO zoper Rusijo in velja za velikega ameriškega prijatelja, poročen pa je z ameriško novinarko Anne Applebaum, dobitnico Pulitzerjeve nagrade, in novinarke ter v dosedanji karieri urednice Spectatorja, Economista, Washington posta, revije Slate in številnih drugih. Sikorski je po pisanju Wprosta odnos Poljske do ZDA označil kot škodljiv, ker ustvarja lažen občutek varnosti, takšen odnos pa naj bi škodil tudi odnosom Poljske z Rusijo in Nemčijo. Sikorski je podrejenost Poljske ZDA primerjal z nudenjem oralnega seksa. "Smo zgube, popolne zgube. Poljsko-ameriško zavezništvo ni vredno ničesar. Celo škodi nam, saj vzbuja lažen občutek varnosti v Poljski. Kompletno sranje. Prišli bomo v spore tako z Rusi kot z Nemci, mislili pa si bomo, da je vse super, zato ker smo ga pofa***i Američanom. gube. Popolne zgube… Problem v Poljski je, da imamo malo ponosa in nizko samozavest,« je dejal Sikorski in takšen vrednostni sistem opisal z besedo »murzyńskość«, težko prevedljivo besedo, ki pomeni nekaj podobnega kot »razmišljati kakor temnopolti«.

Sikorski sam je na Twitterju pojem povezal z razmišljanjem izkoriščanih in antikolonialističnim gibanjem v Evropi. Sikorski je tudi prepričan, da ta medijem sporočeni prisluh pomeni »napad organizirane kriminalne skupine« na vlado. »Ne vemo še, kdo za tem stoji, a to se že preiskuje,« je sporočil Sikorski. Poljska vlada je sporočila, da ne bo komentirala tega na skrivaj posnetega posnetka, dokler Wprost ne objavi celotnega prepisa posnetka. V poljski javnosti pa so se medtem že pojavili pozivi k odstopu zunanjega ministra.

Nekateri komentatorji v tem prisluhu vidijo delovanje ruskih obveščevalnih služb. Zelo podoben prisluh je namreč že pred nekaj meseci močno kompromitiral ameriško vlado. Tedaj je pomočnica ameriške državne sekretarke Victoria Nulland ameriškemu veleposlaniku v Kijevu med prostesti delila inštrukcije o tem, koga bi bilo potrebno podpreti med opozicijskimi politiki in izpostavljala predvsem Arsenija Jatsenjuka, sedanjega predsednika ukrajinske vlade, za EU in njeno politiko pa je dejala: »J***š EU«. Rusija ukrajinsko vlado še vedno smatra za »pučistično,« prevrat v Kijevu pa je privedel do etničnih napetosti in državljanske vojne, ki poteka na vzhodu države.

»Ne verjamem, da bi bilo dobro, če bi bil Kličko v vladi. Ne verjamem, da je to nujno. Mislim da to ni dobra ideja«, je tedaj dejala Nullandova. Odgovoril ji je veleposlanik Pyatt: »Glede na to, da ne bo šel v vlado, je najbolje, če ga pustite izven tega, da opravi svojo politično domačo nalogo.« S tem je v javnosti nastal vtis, da so ukrajinski opozicijski (danes vodilni) politiki samo marionete ameriške vlade. Dogodki so se nato res zavrteli v opisano smer – Arsenij Jacenjuk je postal predsednik ukrajinske vlade, nekdanji boksar Kličko, ki se je umaknil iz tekme za predsednika države, ko je opravil 'domače naloge', pa je postal župan Kijeva.

Tudi poljski zunanji minister Sikorski je za ZDA zelo pomemben zaveznik, saj se je pogosto zavzemal za krepitev zveze NATO, pozival k višjim prispevkom za oboroževanje in tršo politiko do Rusije, prejšnji mesec pa je bil s strani Poljske tudi uradno predlagan za naslednjega generalnega sekretarja zveze NATO. Znano je tudi, da ima predvsem ruski predsednik Vladimir Putin dokaj slabe odnose z odhajajočim sekretarjem zveze NATO Andreasom Foghom Rasmunsenom, ki ga je putin obtožil, da ga je ob nekem neformalnem pogovoru prikrito snemal in nato Putinove komentarje predal tisku. V nasprotju s tem pa ima Vladimir Putni veliko boljše odnose z Jensom Stoltenbergom, norveškim kandidatom, ki ga je za položaj generalnega sekretarja zveze NATO predlagala Nemčija. Kdo je posnetke spravil v javnost se sicer še ne ve, jasno pa je, kdo ima od tega največjo korist: Rusija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.