|  Politika

Združena levica s protestom proti prodaji Mercatorja

Koalicija Združene levice, ki jo sestavljajo Demokratična stranko dela, Iniciativa za demokratični socializem (IDS), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter nekaj manjših gibanj, je protestirača proti prodaji Mercatorja

Koalicija Združene levice, ki jo sestavljajo Demokratična stranko dela, Iniciativa za demokratični socializem (IDS), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter nekaj manjših gibanj, je protestirača proti prodaji Mercatorja
© Borut Krajnc

Združena levica je danes organizirala protest roti prodaji Mercatorja. Po njihovem mnenju bi Mercator, ki je bil prodan v petek, moral ostati v slovenski lasti, opozorili pa so tudi na Agrokorjeve dolgove. Od Prešernovega trga so se s transparenti sprehodili do Trga republike, kjer so zahtevali odstop uprave NLB, ki je svoj delež v Mercatorju prodala Agrokorju.

Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem je poudaril, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno, prevzem pa bo financiral tako, kakor so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji, to je z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje. Po njegovem mnenju bo Agrokorjev prevzem Mercatorja vodil v izčrpavanje podjetja ter ogrozil delovna mesta. "Dva tedna pred državnozborskimi volitvami so izpeljali največji tajkunski posel v zgodovini drugega kroga privatizacije," je poudaril Mesec.

Luka Mesec iz IDS

Luka Mesec iz IDS
© Borut Krajnc

Podpredsednica Demokratične stranke dela Violeta Tomič je dejala, da protest po sklenjeni prodaji 53-odstotnega deleža v Mercatorju ni "zvonjenje po toči". "Na vrsti je še veliko podjetij za prodajo in mi želimo zaustaviti ta proces privatizacije, drugače bomo izgubili vse kar imamo," je dejala.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je pred NLB znova pozval predsednika uprave NLB Janka Medjo k odstopu s tega mesta zaradi zavajanja o zavezah o ohranjanju delovnih mest, ki naj bi jih vsebovala prodajna pogodba.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj, ki se je protestnikom pridružil na Trgu republike, pa se je vprašal, v imenu koga NLB prodaja "naše premoženje", če prodaji nasprotuje tri četrtine državljanov.

"V Združeni levici menimo, da je prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrogokorju strateška napaka vlade. Agrokor, prezadolženo in nelikvidno trgovsko podjetje, bo nakup financiral z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje. Podobne zgodbe smo videli v času menedžerskih odkupov, nazadnje so jo doživeli tudi v domžalskem Heliosu, ki ga je avstrijski Ring obremenili in zadolžil za dodatnih 305 milionov EUR. Prepričani smo da bo prevzem Mercatorja neizbežno vodil v izčrpavanje podjetja, ogrozil delovna mesta 11.521 zaposlenih in več kot 100.000 delovnih mest v Sloveniji, ki so posredno vezana nanj," so zapisali v sporočilu za javnost.

© Borut Krajnc

V Združeni levici poudarjajo, da ne gre samo za Mercator. "Privatizacijski načrt prejšnjih vlad in sedanje vlade v odhodu se ne bodo ustavili pri Mercatorju. Na izredni seji državnega zbora dne 21. 6. 2013 je vlada potrdila prodajo Heliosa in štirinajstih drugih podjetij, med njimi tudi Telekoma, Aerodroma in Elana. Privatizacijski načrt za slovenska podjetja je začela izvajati sedanja vlada kljub nasprotovanju sindikatov in številnih kritičnih ekonomistov, ki opozarjajo, da privatizacija prinaša poleg vala odpuščanj še druge negativne učinke za naše gospodarstvo. To ne pomeni, da prejšnje vlade, v katerih je sodelovala t.i. levica, ne nosi odgovornost za današnje početje."

Današnji shod pa najverjetneje ni bil zadnji ta teden. V nedeljo popoldne naj bi pred trgovskim centrom Mercatorja v Šiški potekal protestni shod somišljenikov, ki prav tako nasprotujejo prodaji Mercatorja. Protesta naj bi se udeležile Mercatorjeve prodajalke, sindikati, dobavitelji in kmetje, shod pa ni bil prijavljen, prav tako pa javno ni znan njegov organizator.

Koalicija Združene levice, ki jo sestavljajo Demokratična stranko dela (DSD), Iniciativa za demokratični socializem (IDS), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter nekaj manjših gibanj, je danes izrazila nasprotovanje prodaji Mercatorja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.