|  Svet

Severna Koreja grozi z vojno

James Franco in Seth Rogen v svojem novem filmu kot novinarja odpotujeta v Severno Korejo. Tam naj bi opravil intervju z voditeljem Kim Jong Unom, a ju pred tem rekrutira CIA in jima za nalogo dodeli njegov uboj. Več >>

Država, ki očitno slabo prenaša satirično kritiko, je prek uradnega predstavnika za stike z javnostjo, ki se ni želel identificirati, v svojem značilnem napihnjenem stilu sporočila, da bo sledila neomajna in neusmiljena vojna proti ZDA, če bo film ugledal luč sveta.

Predstavnik je ustvarjalce filma označil kot gangsterje, sam film pa kot lahkomiselno in provokativno norost ZDA. Dodal je še, da je film sprožil val jeze in ogorčenja med običajnimi prebivalci in prebivalkami, čeprav še ni izšel, večina prebivalstva z njim ni seznanjena in si ga verjetno nikoli ne bo niti ogledala, poroča The Guardian.

Podobne kritike je v intervjuju za britanski časopis The Telegraph podal tudi neuradni govornik severnokorejske vlade Kim Mjong-čol, po njegovih besedah filmska zgodba vsebuje posebno ironijo, ki kaže obupanost vlade ZDA in ameriške družbe. Dodal je, da film o atentatu tujega voditelja zrcali dejanja ZDA v Afganistanu, Iraku, Siriji in Ukrajini: „Ne pozabimo, kdo je ubil Kennedyja - Američani.“ Svojo izjavo je neuradni govornik še začinil, rekoč, da predsednika Obamo lahko skrbi, če ga želi ameriška vojska ubiti.

Po vseh teh kritikah se je oglasil tudi igralec Rogen, ki je idejo za scenarij dobil ob pripovedovanju novinarjev o potovanjih po Severni Koreji, in sicer je čivknil: „Očitno Kim Jong Un namerava gledati Intervju. Upam, da mu bo všeč!“ O grožnjah z atentatom pa je igralec tvitnil: „Ljudje me običajno želijo ubiti, potem ko so za katerega izmed mojih filmov že plačali 12 dolarjev.“

Vikend je očitno pomagal razgretim glavam, da se ohladijo. Pjnogjang je tako po četrtkovih ostrih grožnjah z vojno pozval Južno Korejo k prekinitvi besednih in vojaških napetostih v bližini meje ob Rumenem morju. Država tako želi vzpostaviti mirno vzdušje pred letošnjimi azijskimi igrami v mestu Inchelion, kamor bo poslala tudi svoje atlete.  (mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.