dv

, 07:30  |  Svet

Oxfam: največji proizvajalci prehrane tudi veliki onesnaževalci

Deset največjih svetovnih podjetij, ki proizvajajo prehranske izdelke, skupno v ozračje izpusti toliko toplogrednih plinov, da bi, če bi bila obravnavana kot država, pristala na 25. mestu največjih onesnaževalk. In čeprav podnebne spremembe najbolj prizadenejo prav njihov sektor, podjetja po mnenju Oxfama ne storijo dovolj, da bi izpuste zamejila. Več>>

Associated British Foods, Coca Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestle, PepsiCo in Unilever skupno v ozračje izpustijo 264 milijonov ton toplogrednih plinov, več kot Finska, Švedska, Danska in Norveška skupaj, je v sklopu kampanje »Kaj je za tržnimi znamkami« ugotovila Oxfam, mednarodna konfederacija več organizacij, ki se proti revščini in nepravičnosti borijo v več kot 90 državah.

Segrevanje ozračja, ki ga povzročajo toplogredni plini, povzroča podnebne spremembe, te pa povzročajo hujša neurja, poplave, suše in vremenska nihanja, na katera rastline niso vajene. Vse našteto vpliva na dobavljivost hrane in jo draži, kar po svetu povzroča še večjo revščino in lakoto. Po podatkih organizacije Bread fort he world se je odstotek lačnih od leta 1990 do danes zmanjšal za tretjino, še vedno pa se z lakoto spopada 850 milijonov ljudi. Vsako leto zaradi lakote umre 2,5 milijona otrok.

Nekatera od naštetih podjetij priznavajo, da jim podnebne spremembe že finančno škodujejo. Unilever izgubi okrog 300 milijonov evrov na leto (ob dobičku 5,3 milijarde evrov) , General Mills pa je poročal o izgubi 62 dni proizvodnje zgolj v prvih treh mesecih letošnjega leta, predvsem zaradi ekstremnih vremenskih pojavov. Oxfam predvideva, da bi se v naslednjih 15 letih najbolj priljubljeni izdelki podjetij podražili za 44 odstotkov.

Zagotavljanje hrane prebivalstvu – od gojenja in vzreje do pakiranja in prevoza – naj bi sicer prispevalo četrtino vseh svetovnih toplogrednih izpustov. Oxfam pa opozarja, da se je zaradi povečevanja povpraševanja po hrani bati tudi povečanja izpustov. »Največji proizvajalci imajo velik vpliv na svetovne prehrambne verige. Prizadevati si morajo za zmanjšanje lakote in hkrati spremembo proizvodnje,« je dejala izvršna direktorica Oxfama Winnie Byanyima.

Samo Unilever in Coca Cola sta se zavezala za zmanjšanje izpustov, a nobeno od desetih podjetij ni navedlo, za koliko natančno. Prav tako nobeno podjetje ni od dobaviteljev zahtevalo zmanjšanja izpustov. Neko indonezijsko podjetje, ki prodaja palmino olje dobaviteljem Kellogga in podjetja General Mills, naj bi požgalo lokalni gozd, da bi lahko gojili palme. Zaradi požara je v ozračje šlo toliko ogljikovega dioksida, kolikor ga na leto proizvede 10,3 milijona avtomobilskih motorjev.

Po mnenju Oxfama imajo podjetja odgovornost, da se resno soočijo z izpusti, saj bomo vsi trpeli posledice. Še posebej so opozorili na podjetji Kellogg in General Mills, ki da ne naredita čisto ničesar za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.  (dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.