|  Svet

NSA ne sme nadzorovati le štirih držav

© Jaxynzathael/Tumblr

Ameriška agencija za nacionalno varnost  ima dovoljenje za nadzor skoraj vseh vlad in držav na svetu. Washington Post, ki je navajal zaupne dokumente, še poroča, da so iz nadzora so izvzete le štiri države - Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija. Več>>

Časnik je objavil dokument, ki vsebuje seznam 193 držav, med katerimi je tudi Slovenija in je tako dovoljena tarča ameriškega nadzora. Poleg posameznih držav imajo pristojne ameriške službe pooblastilo tudi za vohunjenje v številnih organizacijah, vključno z Evropsko unijo, Mednarodnim denarnim skladom, Svetovno banko in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo.

V vseh teh državah in organizacijah lahko NSA prestreza ne zgolj komunikacij svojih tarč temveč tudi katerekoli komunikacije o teh tarčah, piše časnik.

Uradno pooblastilo je odobrilo posebno sodišče za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa) in je del dokumentov, ki jih je pridobil nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden. Kot med drugim navaja, imajo ZDA "utemeljen interes za obveščevalne dejavnosti" v 193 državah.

Washington Post izpostavlja, da vse navedene države in organizacije niso nujno tarče vohunjenja NSA, ta je imela zgolj dovoljenje za nadzor. Kljub temu pa so lahko posledice za področje zasebnosti po navedbah zagovornikov državljanskih svoboščin zelo obsežne zaradi širokega spektra ljudi, ki so bili lahko vključeni v komunikacijo o tujih vladah, ki bi lahko zanimala ZDA, še piše časnik.

Iz nadzora je izvzeta četverica držav - Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija -, s katero da imajo ZDA "že dolgo dogovore o nevohunjenju". (at,sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.