|  Svet

V ZDA vera pred pravicami žensk

Vrhovno sodišče je v ZDA razsodilo, da lahko družinska podjetja zavrnejo zdravstveno kritje kontracepcijskih metod, če je to v nasprotju z njihovimi verskimi prepričanji. Ko poroča Washington Post, je sodišče tako odločilo, da lastnikom družinskih podjetij ni treba kriti stroškov zavarovanja, ki ga predvideva zdravstvena reforma iz leta 2010, t. i. Obamacare. Več >>

Razsodba je pokazala ideološko delitev sodišča, saj je pet konservativnih sodnikov glasovalo v prid verskim prepričanjem lastnikov podjetij, štirje liberalni pa proti.

Po devetmesečnem odločanju so vrhovni sodniki presodili, da zakon o verski svobodi iz leta 1993 ščiti versko izpoved in prepričanja družinskih delodajalcev, piše Reuters.

Sodnica Ruth Bader Ginsberg je zapisala, da odločitev zasebnim podjetjem omogoča presenetljivo širok manevrski prostor, saj bodo ti lahko potemtakem na podlagi svojih verskih prepričanj odrekali delavcem minimalno plačo, enako plačo za moške in ženske za enako delo in zdravstveno zavarovanje v primeru cepljenja.

Konservativni sodnik Samuel A. Alito Jr. pa je zatrdil, da odločitev zadeva samo odlok o kontracepciji in da bodo ženske upravičene do kritja s strani zdravstvene zavarovalnice tudi v primeru kontracepcije, pri čemer ni nujno, da je delodajalec vpleten v sam proces.

Zakonska odločitev bo imela vpliv na nekaj tisoč žensk, ki so zaposlene v družinskih podjetijih, a večina od 29,7 milijona, ki jim Obamacare krije zdravstveno zavarovanje v primeru kontracepcije, ne bo čutila posledic.

Ob razglasitvi odločitve so se odzvale številne ženske aktivistične skupine, ki so sporočile, da imajo po novem delodajalci prevelik vpliv na zasebne odločitve žensk.

Svoj komentar je podal tudi predsednik Barak Obama, in sicer je dejal, da bi morale ženske same sprejemati odločitve o svojem zdravju, kot da za njih odločajo njihovi šefi, je zapisal CNN. (mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.