Denis Vičič

 |  Svet

Zaradi suše losos migrira v tovornjakih

Kalifornijo je prizadela najhujša suša v zadnjih 40 letih. Plitke reke bi kraljevemu lososu onemogočile migracijo v Tihi ocean, zato so se biologi in oblasti odločili, da ribe do morja odpeljejo s tovornjaki. Več >>

Kot poroča San Francisco Gate, je suša v ameriški zvezni državi Kaliforniji ogrozila potovanje mladih lososov do morja. Pretoki rek so manjši, temperatura vode previsoka, zato bi bile ribe preveč na udaru plenilcev in doživele prevelik temperaturni šok, menijo biologi.

27 milijonov lososov, starih pol leta, so zato pretočili v tovornjake s cisternami, ki so ribe nato iztočili v Tihi ocean. Tovorjenje rib iz ribogojnic do morja sicer v Kaliforniji ni novost, saj je na njihovi poti nekaj jezov in vodnih črpalk, ki vodo preusmerjajo v notranjost zvezne države. So jih pa letos prepeljali rekordno število.

Ribogojnica Nimbus, ki navadno v Ameriško reko izpusti tri milijone od štirih milijonov rib, ki jih vzgoji, se je letos odločila vse izpustiti v zalivu na otoku Mare.

Tovorjenje rib zagotavlja, da se bodo lososi razvili v visoko cenjen ulov. A »bližnjica« do morja pomeni tudi, da lososi ne bodo vedeli, kam naj se vrnejo odložiti ikre.

V aprilu, ko so bile zaradi obilnega dežja reke bolj pretočne, je sicer ribogojnica Coleman v reko izpustila okrog 4,5 milijona lososov. Upajo, da se jih bo nekaj tisoč čez tri leta uspelo vrniti in se razmnožiti. Ribogojnice so bile vzpostavljene prav zato, da bi se vrsta ohranila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.