O napačnem razumevanju države

K zelo ustreznemu komentarju k ravnanju nekaterih vodilnih politikov in njihovih oboževalcev bi rad spomnil na dve stvari. Prvič, mislim, da je prišla nekritično v navado trditev, da je bila Janševa vloga pri osamosvajanju Slovenije »velika in pozitivna«. Kakšna je bila v resnici do sedaj še nismo dočakali nepristransko oceno poklicnega zgodovinarja. Pač pa je znano iz medijev nekaj stvari, denimo, da je takratno slovensko vodstvo krotilo njegovo veselje do vojaških spopadov tudi po sklenitvi sporazuma o prekinitvi spopadov, da po zaslugi zavračanja nekaterih njegovih ukazov o napadu na vojašnice JLA s strani terenskih poveljnikov ni bilo še večjih človeških žrtev in materialnih stroškov, nepotrebna sestrelitev helikopterja s pilotom, ki je imel namen prestopiti k teritorialni obrambi, da ne omenjam ravnanje z zaplenjenimi materialnimi sredstvi JLA in še kaj bi se našlo. Zato se mi zdi neprimerno govoriti brez rezerve o »velikih in pozitivnih zaslugah«.

Druga zgodba je govor predsednika države Borute Pahorja. Normalen predsednik države naredi vse, da krepi ugled vseh institucij države. Če že ima kakšne upravičene pripombe to razrešuje v delovnih stikih z zato pooblaščenimi organi in institucijami, v tem primeru s predsednikom vrhovnega sodišča, sodnim svetom ali z znanstvenimi instituti pravne stroke. Kar se tiče »prepričljive razlage« sodbe v zvezi z zadevo »Patria« se močno čudim, da nikogar več ne zanima, zakaj je lahko prišlo do založitve brzojavk, ki so opozarjale na sum korupcije v poslu »Patria«. Preiskava se je pri nas začela šele na pritisk OECD-ja, tako je bilo verjetno zabrisano mnogo argumentov, ki bi prispevali k še bolj »prepričljivi razlagi« sodbe. Takrat je bila Pahorjeva SD v opoziciji in ni takoj zahtevala parlamentarno preiskavo Janševega ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije. Še več, ko je Pahor postal predsednik vlade se ni potrudil s temeljito preiskavo tega primera. Nasprotno, tako je bilo vsaj poročano v medijih, »odgovorni« za založitev brzojavk je dobil zaposlitev v Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.