|  Politika

Stavka se nadaljuje

© Borut Krajnc

Rudarji velenjskega premogovnika so danes z upravo le stopili korak bliže. Asmir Bečarević, član pogajalske skupine, je povedal, da največ težav povzroča osma točka, ki se nanaša na ceno premoga. V primeru soglasja o tej točki obstaja možnost, da se stavka konča. Več >>

Bečarević je o ceni premoga še dejal, da njen izračun ni naloga rudarjev, in dodaja, da zaradi tega ne sme trpeti njihovo delo, kot tudi plače, ki morajo biti izplačane po kolektivni pogodbi. A uprava sporoča, da ravno razlika med stroškovno in prodajno ceno premoga bremeni poslovanje podjetja.

Rudarji še sporočajo, da uprava med stavko ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, zahtevajo tudi izplačilo plače in ostale pravice. Predsednik premogovnika Ivan Pohorec meni, da sedanja cena premoga, ki znaša 2,25 evra za giga joul, velenjskemu premogovniku ne omogoča preživetja. Med drugim družbi že zmanjkuje denarja za izplačevanje rednih plač.

Blaž Košorok, generalni direktor Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), ki ima v lasti premogovnik, pravi, da je ta tik pred stečajem, pri čemer HSE ne more prevzeti vseh stroškov, ampak tudi uprava premogovnika in zaposleni.

Naj spomnimo, da so rudarji pričeli s stavko v torek, ker jim ni bil izplačan regres in ker so razmere v HSE slabe. (sta, mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.