dv

, 10:00  |  Svet

Googlovo prilagajanje mej

Že več kot 20 let samostojni Slovenija in Hrvaška bosta natančen potek meje dobili šele s pomočjo arbitraže. Večletni mejni spori niso nekaj neobičajnega. Google to ve in ko bi njihove zemljevide pogledali s Kitajskega internetnega naslova, bi bila meja med Kitajsko in Indijo drugačna, kot če bi si zemljevid ogledovali v Indiji. Več>>

Prav Indijske oblasti so se večkrat spravile na Google, ker je v različnih produktih Kašmir prikazoval kot del Pakistana, je poročal Quartz. In spletni velikan je pritožbe upošteval: ko v Google Zemljevidih iščemo Brazilijo ali Etiopijo, nam iskalnik pokaže, kje se država nahaja in okrog nje zariše rdečo linijo, ki predstavlja mejo s sosednjimi državami, pri Indiji je drugače – rdeče črte ni videti.

© Arhiv Mladine

© Arhiv Mladine

Še več, uporabniki interneta izven Indije vidijo prekinjeno črto okrog pokrajine Kašmir, medtem ko uporabniki iz Indije okrog pokrajine vidijo neprekinjeno črto, kot da je meja vendarle določena. In če bi isto območje pogledal uporabnik interneta na Kitajskem, bi bil Kašmir pod Indijo malce manjši, saj bi mu Google dolino Šaksgam prikazal kot Kitajsko. Prikaz si oglejte tukaj.

Podobno je s pokrajino Arunačal Pradeš, ki je pod administracijo Indije, Kitajska pa jo zahteva zase kot del Tibeta, ki je po stališču Kitajske prav tako kitajski.

© Arhiv Mladine

© Arhiv Mladine

Kirm ruski uporabniki Google Zemljevidov vidijo kot nedvomno aneksiranega Rusiji, za uporabnike z Zahoda pa je obkoljen s prekinjeno črto, ki velja za znak, da gre za okupirano ozemlje oz. nerešen mejni spor.

© Arhiv Mladine

Kot so v drugem članku, v katerem so se znova ukvarjali z Googlovimi zemljevidi, ugotovili pri Quartzu, je 32 držav takih, okrog katerih ameriško podjetje noče natančno zarisati mej. »Kjer obstajajo lokalni zakoni glede mej, sledimo predvidenim imenovanjem in zarisanem poteku meje,« so pojasnili iz Googla. (dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.