Tea Wutte

 |  Svet

V KUD France Prešeren pogovor z ukrajinskim aktivistom Olegom Muzyko. 

© Borut Krajnc

Dva meseca pred ponovnim začetkom "ATO" oziroma antiteroristične operacije ukrajinske vojske je prišlo do dogodka, ki je služil kot katalizator upora. Na vzhodu Ukrajine, ko je v takrat relativno mirni Odesi množica ukrajinskih nacionalistov najprej zažgala šotor zagovornikov federalizacije, nato pa jih oblegala tudi po begu v zgradbo doma sindikatov, pred katerim so sicer imeli svoje stojnice. Ukrajinski nacionalisti so nato pretepali pripadnike ruske manjšine in zgradbo sindikatov obmetavali s kamenjem in molotovkami, zaradi česar je nastal velik požar. Med požarom so zagovorniki kijevskih oblasti celo zabarikadirali nekatere izhode iz zgradbe, ki je gorela ter streljali in napadali ljudi, ki so iz goreče zgradbe bežali. V požaru se je zadušilo in zgorelo skoraj petdeset proruskih aktivistov in demonstrantov. Najmanj osem med njimi jih je zaradi ognja in dima v zgradbi raje skočilo skozi okna v smrt. Ob tem policija ni uspela preprečiti omenjenih napadov, po navedbah lokalnih medijev pa je celo pasivno opazovala dogajanje oziroma prišla na prizorišče prepozno. Požig zgradbe sindikatov v Odesi s strani ukrajinskih skrajnežev velja za doslej najhujši primer množičnega nasilja v ruskem delu Ukrajine.

V Slovenijo te dni prihaja nekdo, ki lahko iz prve roke pove, kako se je kaj tako grozovitega v Odesi sploh lahko zgodilo in kakšne so razmere na jugovzhodu Ukrajine. O dogajanju v Odesi, spopadih in požigu stavbe sindikatov s strani ekstremističnih desničarjev, v kateri je življenje izgubilo skoraj 50 ljudi, bo namreč v nedeljo, 6.7. točno opoldne, v KUD France Prešeren v Ljubljani spregovoril eden redkih preživelih iz stavbe, Oleg Muzika (Muzyka), aktivist in pomočnik poslanca mestnega sveta Odese, ki si prizadeva, da bi se ti tragični dogodki, ki so pretresli Evropo, čimprej osvetlili. Svoje poglede na dogajanje bo predstavil tudi Anton Rupnik, nekdanji veleposlanik Slovenije v Rusiji in odličen poznavalec razmer v Rusiji, Ukrajini in širši regiji. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi film z avtentičnimi posnetki iz Odese in razstavo fotografij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.