sta, dv

 |  Politika

Janša na sodišču še zaradi krive ovadbe in žaljivih obdolžitev

Damir Črnčec (skrajno desno), nekdanji direktor SOVE, ki je to postal že po prvi seji druge vlade Janeza Janše, usmerja preostale podpornike obsojenca.

Damir Črnčec (skrajno desno), nekdanji direktor SOVE, ki je to postal že po prvi seji druge vlade Janeza Janše, usmerja preostale podpornike obsojenca.
© Uroš Abram

Janeza Janšo so danes iz zapora na Dobu, kjer bo odslužil zaporno kazen zaradi korupcije v aferi Patria, prepeljali na okrožno sodišče. Sodijo mu zaradi krive ovadbe in dveh žaljivih obdolžitev. Pričakali so ga podporniki, ki so okrog sodišča poskušali skleniti verigo. A jih je bilo premalo. Več>>

Ljubljanska okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak je preložila predobravnavni narok zoper predsednika SDS Janeza Janšo, saj je ta vztrajal, da ga zagovarja Franci Matoz, čeprav je z njim soobtožen. Sodnica je pojasnila, da gre v tem primeru za kolizijo interesov, Janši pa dejala, naj si do naslednjega naroka izbere drugega odvetnika.

Tožilstvo Janšo in Matoza preganja zaradi domnevne žaljive obdolžitve in krive ovadbe nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria. Zobec Hrastarjeve danes na sodišče ni bilo, sodnica je povedala, da se je opravičila, prav tako pa nekdanja tožilka po besedah sodnice doslej še ni uveljavljala premoženjsko-pravnega zahtevka.

Predsednik SDS in njegov odvetnik sta 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Tožilka je namreč, kot je Matoz pojasnil ob vložitvi kazenske ovadbe, navedla elektronsko sporočilo, ki ga je 8. septembra 2005 posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena Marija Badovinac Črnkovič.

V njem se je Črnkovič Riedlu zahvaljeval, ker želi sodelovati z družbo Rotis in pojasnil, da bodo morali odločitev o sodelovanju uskladiti še s predsednikom vlade. Kot je poudaril Matoz, pa takšno elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano, ampak ga je Badovinac Črnkovičeva kot osnutek poslala svojemu možu.

Matoz se je odločil, da se bo branil sam. Krivde ni priznal, danes je na sodišču povedal, da kot nesporni dejstvi sicer priznava, da je sestavil kazensko ovadbo, v kateri je navedel, da je Zobec Hrastarjeva v obtožnem predlogu neresnično opisala, da je Badovinac Črnkovičeva elektronsko sporočilo poslala Reidlu in da je na novinarski konferenci predstavil dejstva iz te kazenske ovadbe.

Matoz tudi predlaga, da se med sojenjem, ki bo sedaj steklo, zasliši tako Črnkoviča kot njegovo ženo, tožilstvo pa temu predlogu nasprotuje, saj da vsa dejstva, o katerih naj bi izpovedovala priče, izhajajo iz listinskih dokazov, predvideva pa, da tudi iz obeh sodb. Tožilstvo namreč kot dokaz predlaga tudi branje obeh sodb v zadevi Patria, s katerimi je bil Janša obsojen na dve leti zapora. Kazen je začel prestajati 20. junija in je danes na sodišče zaradi tega prišel v spremstvu pravosodnih policistov.

Janša je sicer danes protestiral, da se mu je vzelo zagovornika, sodnica pa mu je odvrnila, da mu zagovornika ni nihče vzel in si lahko izbere drugega. Zoper Janšo bo razpisan nov narok, po tem naroku pa bo razpisana še glavna obravnava zoper Matoza. Če Janša krivde ne bo priznal, bo sojenje steklo zoper oba.

V sodni dvorani je dogajanje spremljalo tudi nekaj Janševih podpornikov, med drugim več poslancev, sredi obravnave pa je v dvorano prišla tudi njegova žena Urška Bačovnik Janša. Pred sodiščem pa je zbranih okoli 150 podpornikov, njihove vzklike je bilo slišati tudi v sodno dvorano.

Janši se je začelo sojenje tudi zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča. Sojenje je bilo začasno prekinjeno zaradi hrupa oziroma glasnih vzklikov pred sodiščem "Perčič je Udbaš".

Perčič je v uvodu zatrdil, da nikoli ni sodeloval z Udbo, Janša pa je izjavo o udbovstvu Perčiča utemeljeval s podatki z mikrofilma.

Perčič Janši očita, da je septembra 2010 v pogovoru, objavljenem na Kanalu A, povedal, da obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je bil Perčič udbovec. To naj bi škodilo dobremu imenu Perčiča, saj po besedah njegovega zagovornika nikoli ni bil član Udbe. Trditev je bila uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat "neresničen in žaljiv", pa Perčič Janši očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve.

Janšev odvetnik Franci Matoz je na drugi strani poudaril, da Janševa trditev ni bila brezpogojna. Kljub temu, da Matoz ne dvomi o tem, kar obdolženi Janša meni o Perčiču, je predsednik SDS govoril le o zelo verodostojnih dokazih, je dejal Janšev odvetnik. Da ti obstajajo, pa je odraz dejstev, zato izrečeno ne more predstavljati kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, je še povedal Matoz.

Janša se je v svojem nagovoru sodišču skliceval na mikrofilm, za katerega je izvedel v knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo, in v katerem je Perčič voden pod šifro, značilno za sodelavca oz. rezervista Udbe. Sicer pa Janšo preseneča, da se Perčič zaradi teh izjav počuti užaljenega, saj je bil svetovalec nekdanjega predsednika Danila Türka, ki je nekdanjemu "operativnemu šefu Udbe", kot je Janša poimenoval nekdanjega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla, podelil eno najvišjih državnih odlikovanj.

Perčič je navedbe o njegovem udbovstvu zanikal, Janševe izjave pa označil za manipulacijo. Šifranta, na katerega se sklicuje Janša, po besedah Perčiča ni potrdil nobeden od šefov varnostnih služb. V času, za katerega mu Janša očita sodelovanje z Udbo, je bil star 13 let in v šestem razredu osnovne šole, je povedal. Janševe besede so mu, kot je zatrdil, težave povzročale tudi v službi, ni pa želel odgovarjati na vprašanja, za kakšne težave konkretno je šlo.

Matoz je sodnici Heleni Vidic Bizjak predlagal zaslišanje Matevža Koširja in Tadeja Cankarja, ki naj bi potrdila, da je mikrofilm iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve, na katerem je seznam uslužbencev nekdanje tajne policije in kjer naj bi bilo zapisano tudi Perčičevo ime, avtentičen. Sodnica je predlogom ugodila, sojenje pa se bo nadaljevalo 6. oktobra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.