|  Politika

Rudarji se ne dajo

© Borut Krajnc

Velenjski rudarji so zbrali dovolj podpisov za zaostritev stavke, ki se je začela pred enim tednom. Robert Mencinger, tiskovni predstavnik stavkajočih, je dejal, da se pogajalska skupina trenutno pogovarja z Ivanom Pohorcem, prvim možem rudnika, hkrati zbirajo še podpise. Več >>

1250 podpisov je bilo potrebnih za zaostritev stavke, ki se nanaša na zmanjšanje dobave premoga Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) za 75 odstotkov. Mencinger je povedal, da so bile zahteve o zaostritvi stavke predstavljene Pohorcu in Petru Dermolu, direktorju TEŠ-a.

Blaž Košorok, generalni direktor Holdinga Slovenskih elektrarn(HSE), stavkovnemu odboru ni posredoval nobenega odgovora, zato se je ta odločil za zaostritev stavke. HSE je kot večinski lastnik TEŠ-a in Premogovnika Velenje zainteresirana za čimprejšnji konec stavke.

Družba HSE je pojasnila, da v stavki ni pogajalski partner, ker je predmet pogajanj razmerje med zaposlenimi v premogovniku in TEŠ kot kupcem.

Stavkovni odbor pa poudarja, da jih zanima, ali jim bo TEŠ ponudil roko pred utopitvijo, če tega ne bo storil HSE.

Medtem se stavka nadaljuje v vseh treh izmenah. Poleg tega rudarji zahtevajo še izplačilo zaostanka plač za leti 2012 in 2013 ter vse do konca letošnjega leta, ker so dve leti prejemali pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo o izplačilu plač po kolektivni pogodbi do 18. dne v mesecu. (sta, mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.