|  Politika

Odpoklicani Balažic o pogovorih z Omanom

© Borut Krajnc

Milan Balažic, slovenski veleposlanik v Avstraliji, je danes v Ljubljani na tiskovni konferenci pojasnil ozadje svojega odpoklica. Po njegovih besedah je sodeloval v tajnih pogovorih glede naftnega zemljišča v Republiki Srbski po nalogu slovenskega političnega vrha. Več >>

Odpoklicani veleposlanik je razkril dokumente, iz katerih je razvidno, da je to storil po nalogu premierke Alenke Bratušek, pri čemer sta bila o dogajanju obveščena tudi zunanji minister Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor. Igor Lukšič, takratni predsednik SD, naj bi Balažicu junija lani posredoval prvo elektronsko sporočilo.

Balažic naj bi se pogajal z Nicholasom Omanom o prodaji zemljišča, ki je vredno dve milijardi evrov, piše Večer. Oman, ki je v Avstraliji vpisan v register pedofilov in je prestal petletno kazen v zaporu zaradi obsodbe o pedofilskem dejanju, naj bi v zameno za prodajo zemljišča zahteval zase, hčerko in sina nov slovenski potni list in možnost občasnega prebivanja v Sloveniji. Kot navaja Balažic je Slovenija za to oblikovala posebno skupino.

Razlog Balažičevega odpoklica je Omanova udeležba odprtja slovenskega konzulata v Melbournu marca letos, kar je med mnogimi člani slovenske skupnosti v Avstraliji sprožilo veliko ogorčenja. Bratušek, Erjavec in Pahor so zaradi tega prejeli številna protestna pisma. Zunanje ministrstvo je nato uvedlo izredni nadzor in druge postopke, da bi razjasnili dogajanje. Ob koncu preiskave je Erjavec predlagal odpoklic Balažica.

Minuli petek se je odpoklicani veleposlanik vrnil v Slovenijo. Konec meseca bo tudi prekinjena tudi njegova pogodba z zunanjim ministrstvom. Pri čemer ne izključuje tožbe, saj meni, da je odpoklic nezakonit. Obenem je senat Fakultete za družbene vede sklenil, da ne more več delati kot profesor teoretske politologije - vmes mu je namreč zamrznil to delovno mesto.

Balažic je še dodal, da je slovenska politika v njegovem primeru dosegla najnižjo raven politične kulture in moralne integritete. (sta, mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.