Martin Gramc

 |  Ekonomija

Krka kaznovana

© Borut Peterlin

Farmacevtski združbi, katere del je tudi novomeška Krka, je Evropska komisija danes naložila globo v višini 427,7 milijona evrov. Francoski farmacevtski gigant Servier in še pet drugih farmacevtskih podjetij je kaznovanih, ker so kršili protimonopolno zakonodajo. Kot sporočajo iz Bruslja, bo morala Krka plačati 10 milijonov evrov. Več >>

Kaj je Krka naredila narobe? Evropska komisija oglobljenim podjetjem očita, da so v zameno za to, da Servierju ne bi konkurirala s cenejšim generičnim zdravilom perindopril, s francoskim farmacevtom sklenila dogovor o prejemanju dela dobička od prodaje tega zdravila. V enem primeru je konkurenčno farmacevtsko podjetje pristalo na "podkupnino" za nekonkuriranje drugačne vrste - Servier je podjetju ponudil eksluzivno pravico za izdelavo zdravila v sedmih državah, podjetje pa se je odreklo ponujanju tega zdravila na preostalih trgih.

Peindopril je sicer najbolje prodajano zdravilo francoske družbe. Čeprav je patent za izdelavo zdravila potekel že leta 2003, je Servier z razvojem in patentiranjem nove tehnologije za njegovo izdelavo uspel onemogočiti izdelavo cenejših generikov. Preostala farmacevtska podjetja so se tej praksi Francozov zoperstavila s tožbami, ki pa nikdar niso dobile sodnega epiloga. Preden je do razsodb prišlo, so se v izvensodnih poravnavah raje dogovorila, da v zameno za del dobička od prodaje Servierju ne bodo konkurirala, trdijo v Komisiji.

Opozorimo naj, da je cena perindoprila v Veliki Britaniji padla za kar 90 odstotkov, ko je neko britansko farmacevtsko podjetje doseglo razveljavitev patentov Servierja in pričelo s prodajo generičnega izdelka. To kaže na veliko okoriščanje farmacevtskih podjetij, seveda na škodo državnih zdravstvenih proračunov in bolnikov.

Od izrečene globe bo Servier plačal največji delež - 331 milijonov evrov. Poleg njega in Krke bodo kazen plačali še Niche/Unichen, Matrix, Teva in Lupin.

»Krka bo plačala deset milijonov evrov kazni. To je treba plačati. Seveda se lahko vsako podjetje pritoži na sodišču, a to ne odloži plačila. Treba bo plačati,« je v povezavi z odločitvijo glede Krke poudaril evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

Kot poroča STA, so v Krki poudarili, da s svojim ravnanjem niso povzročili izkrivljanja oziroma zamude pri vstopu perindoprila na trge EU in torej niso kršili pravil konkurenčnega prava. Na odločbo Komisije se bodo pritožili.

Almunia je farmacevtske družbe še pozval, naj se osredotočajo na inovacije in konkurenčni boj, kot da od pacientov skušajo iztisniti čim več denarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.