Denis Vičič

 |  Kultura

Umrl zadnji prvi pankroker

Ob smrti Tommyja Ramona, zadnjega še živečega ustanovnega člana glasbene skupine Ramones, ves internet opozarja na njihovo pomembnosti za razvoj panka. Kaj je tista novost, ki jo je newyorška četverica uvedla? Je slavljenje skupine upravičeno? Več>>

Še preden so si štirje prijatelji Joey, Johnny, Dee Dee in Tommy leta 1974 malce spremenili imena in dodali priimek Ramone, je pankerska glasbena (in siceršnja) estetika že bila v oblikovanju.

Slišite tri ali štiri menjave akordov v spodnjih skladbah skupine The Stooges, ki je delovala že od leta 1967, in še posebej skupine The New York Dolls, ustanovljene leta 1971?

EDNzQ3CXspU

QgZHXF-FaOw

A posluh prvemu komadu s prvega albuma Ramonesov vendarle pokaže, v čem so bili prvi. Glasba je naenkrat oskubljena vseh odvečnih elementov. Druge, solo kitare ni več. (Morda tudi zato ne, ker bojda niso preveč dobro obvladali glasbil.) Hitrejši je tempo. Kot so zapisali pri AllMusic.com, so Ramones prav zaradi preprostosti njihovih skladb dejansko prvi pankrokerji. »Izčistili so glasbene ideje žanra. S tem, ko so rokenrol porezali do njegovih osnov in zelo pospešili tempo, so ustvarili nekaj, kar je korenine sicer imelo v rokenrolu in popu zgodnjih šestdesetih, a je zvenelo revolucionarno.« Prvi so imeli v tem žanru posneto vso ploščo. (Kako edinstveni so bili, je slišati tudi ob posluhu stotih najbolj popularnih pesmi 70. let prejšnjega stoletja.)

K56soYl0U1w

Pomembne za nadaljnji razvoj pankroka so tudi same melodije Ramonesov, ki so spevne, celo infantilne – kar se tudi ni zgodilo kar tako: kot je za the Guardian leta 2010 dejal Johnny Ramone, so vsi člani skupine »resnično uživali v bubblegum pop glasbi. Najbolj smo imeli radi skupino Bay City Rollers in njihov komad Saturday night. Blitzkrieg bop je naš Saturday night.« Uživali pa so tudi v pesmih Beach boysov.

Ko je enkrat meja, kako »nizko« se v alternativni glasbi lahko spustiš, da še nisi dojet kot smešen, postavljena, je drugim ustvarjanje gotovo lažje. In Ramonesi si morda tudi zaradi tega zaslužijo, da ob omembi panka, pankroka, poppanka in drugih nežnejših oblik nekajakordnih distorziranih melodij (ki jih najdemo pri skupinah Green day, the Offspring, Blink 182 in veliko drugih) vedno znova omenimo tudi njih.

P.S. Poznavalci panka, Romenesov, muzikologi, itd. ste seveda vabljeni zgornji »škrbini« prispevati svoj del med komentarji. Internet pogreša vaše intervencije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.