Denis Vičič

 |  Svet

Znova aktualen razglas mladih iz Gaze

Izraelci še naprej pobijajo civiliste v Gazi. V bombnih napadih je do sedaj umrlo okrog 160 Palestincev, od tega 130 civilistov. Več>>

Bombardiranje, ki se je začelo 7. julija kot nekakšno »maščevanje« za poboj treh mladih Izraelcev, se bo nadaljevalo, vse dokler odporniki Hamasa in drugih palestinskih organizacij ne bodo prenehali izstreljevati bomb na Izrael, napovedujejo Izraelci. Prebivalce Beita Lahije so pozvali, naj zapustijo domove, če nočejo umreti kot »postranska škoda« napadov na Hamas. Več kot 4000 se jih je zato zateklo v baze Združenih narodov, poroča BBC.
Kot še poroča BBC, odgovornosti za poboj mladeničev ni prevzela nobena skupina, Izrael pa je pač obtožil Hamas. »Čeprav ne vemo, kdo je umor zakrivil oz. kaj se je zares zgodilo, nas Izrael kar vse kaznuje. Zamorjeni smo. Prvič se mi zdi, da ni vredno živeti,« je dejal 26-letni prebivalec Gaze. Življenje v Gazi sicer obvadujejo Izraelci, saj nadzirajo dotok vode, elektrike, dobrin in gibanje ljudi. V vojaški moči med Izraelom in Palestinci ni primerjave. Bombe iz Gaze so razstreljene že v zraku, saj ima judovska država protiraketno zaščito.
Konflikt med Izraelci in Palestinci se sicer vleče že vse od leta 1964, v Gazi pa od leta 2006, ko je oblast prevzel Hamas. Kratkotrajnim umiritvam vedno znova sledi nov spor.
Mladi iz Gaze so že pred tremi leti v manifestu opozorili na nevzdržnost življenja v Gazi. Razglas je uglasbila slovenska skupina Borghesia.

HHEXcxI5amc

(Več o novem albumu Borghesie, nekdaj ključnega benda slovenske alternative>>)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.