Denis Vičič

 |  Politika

SLS na pragu parlamenta, a še pod njim

© Borut Krajnc

Glasovanje po pošti v Sloveniji ni spremenilo razmerij med strankami. Največ glasov je 1736 pošiljateljev namenilo SMC, sledijo DeSUS, SDS, SD, NSi in ZaAB. SLS je prejela 2,53 odstotka glasov, zaradi česar se je od vstopa v parlament še oddaljila. Več>>

Ali bo stranka SLS še parlamentarna stranka, ni tako zelo pomembno. Čeprav je res, da so v preteklih mandatih tudi stranke, ki so imele v parlamentu le malo poslancev (DeSUS in DL), pomembno krojile državno politiko.

Predvsem je zgodba najstarejše slovenske stranke zanimiva zato, ker ji do dosega štiriodstotnega parlamentarnega praga manjka le nekaj stotink odstotka.

Ob preštetju vseh glasovnic, oddanih v nedeljo, je bila »od parlamenta oddaljena« le 0,02 odstotka. Glasovnice, oddane po pošti v Sloveniji, pa so jo potisnile še bolj stran od strankarskih prostorov na Šubičevi – skupno je zdaj zanjo glasovalo 3,97 odstotka vseh volivcev. Res so to še neuradni rezultati in res mora Državna volilna komisija prejeti še največ 4087 glasovnic dopustnikov in 71.549 glasovnic izseljencev po svetu.

A sedanji status neparlamentarne stranke bo SLS zelo težko spremenila. Da bi postala parlamentarna, bi moralo zanjo glasovati nekaj odstotkov več dopustnikov in izseljencev kot za druge stranke. Le tako bi lahko nadoknadila zaostanek za drugimi strankami, ki se – kot kažejo tudi glasovi, oddani po pošti v Sloveniji – »še oddaljujejo« in s tem povišujejo mejo, koliko glasov je potrebno dobiti, da bi presegli mejo štirih odstotkov.

Glasovnice iz tujine naj bi bile prejete in preštete v roku enega tedna. Uradni rezultati volitev pa bodo znani 25. julija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.