Martin Gramc

 |  Svet

V Gazi že več kot 200 žrtev

© Arhiv Mladine

Stopnjevanje izraelsko-palestninskega nasilja je do sedaj terjalo 204 žrtev, okoli 1500 ljudi je bilo ranjenih v ofenzivi, padla je tudi prva izraelska žrtev. Več >>

Kot poroča Guardian, so izraelske oblasti v sredo zjutraj prebivalce Gaze s pomočjo letakov pozvale k evakuaciji, vendar je Hamasovo notranje ministrstvo prebivalcem in prebivalkam sporočilo, da tega ne storijo, ker gre za provokacijo.

Spopadi se nadaljujejo potem, ko je Hamas zavrnil predlog Egipta o premirju, saj islamske skupine niso povabili k pogajanjem med Izraelom in Egiptom. Prav tako naj ne bi bila na mirovna pogajanja sklicana izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman in finančni minister Nafatali Bennett, ki nasprotujeta prekinitvi spopadov.

Sicer naj bi danes v Kairo na pogajanja dejansko odpotoval palestinski predsednik Mahmud Abas, vendar ni znano, ali bodo to storili tudi predstavniki Hamasa in izraelske vlade.

Obstreljevanje z raketami naj bi v Gazi  že začelo ogrožati oskrbo z elektriko, saj je po poškodbi prve električne povezave brez elektrike ostalo 70.000 Palestincev in Palestink. Izraelski minister za infrastrukturo je popravilo poškodovane električne napeljave zavrnil, ker naj bi to ogrožalo življenje delavcev. Kot dodaja, se bodo popravil lotili, ko bo palestinska stran prenehala z obstreljevanjem.

Naj spomnimo, da je prišlo do zaostritve, ko so bili na Zahodnem bregu ugrabljeni trije izraelski najstniki, na kar je Izrael aretiral pripadnike Hamasa, ki je v odgovor na to pričel z raketiranjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.