|  Politika

SDS pripravljena zamrzniti napovedane ukrepe glede dela v parlamentu

© Borut Krajnc

Izvršilni odbor SDS je v torek sklenil, da so pripravljeni zamrzniti ukrepe glede svojega dela v državnem zboru, ki so jih napovedali po objavi prvih rezultatov nedeljskih volitev. Več>>

Na dan volitev je podpredsednik SDS Zvonko Černač izjavil da "Te volitve ne morejo biti legitimne, vlada ne bo legitimna, vodja vlade ne bo legitimen, bo le slovenski Lukašenko. Vlada, ki pride na oblast na nepošten način, bo prej ali slej padla. Naši poslanci ne bodo prevzeli nobene naloge v državnem zboru. O udeležbi na sejah se bomo odločali selektivno. Pozivamo tudi do mirne, vendar odločne državljanske nepokorščine, dokler Slovenija ne postane vladavina prava. SDS se bo doma in po svetu borila za to, da se posledice teh nedemokrtičnih volitev odpravijo," je dejal podpredsednik stranke Černač, ki se ne more sprijazniti z obsodbo Janeza Janše na dve leti zapora. Janša je bil sicer izvoljen v parlament.

Po koncu včerajšnje seje izvršilnega odbora SDS pa je Černač v izjavi za medije pojasnil, da je svet SDS že 16. junija ocenil, da tokratne volitve ne bodo svobodne in poštene. "To se je tudi zgodilo, zato so po našem mnenju nelegitimne in v tej luči so bili napovedani nekateri ukrepi," je povedal.

Tako so v SDS obrnili ploščo, saj je  Černač dodal, da je  izvršilni odbor SDS zaradi zavedanja stanja, v katerem je država, sprejel sklep o zamrznitvi oziroma začasni odložitvi napovedanih ukrepov. Kot je dodal Černač, bodo napovedani ukrepi "po odločitvi zadnje stopnje sodišča o odpravi sodbe" v zadevi Patria tudi preklicani, če bodo stranke, ki tvorijo parlamentarno večino, in predsednik republike dali javno zavezo, da bodo po padcu sodbe "omogočili vsaj delno popravo škode in razpisali nove volitve". Poudaril je še, da ne gre za pogojevanje ali karkoli podobnega, pač pa za vzpostavitev "neke elementarne pravičnosti, ki je v tem primeru, pri teh volitvah, žal ni bilo".

Na vprašanje, ali torej to pomeni, da napovedani ukrepi ostajajo, če omenjene javne zaveze ne bo, Černač novinarjem ni odgovoril, je pa na spletni strani SDS navedeno, da je Černač le "izrazil pričakovanje", da bodo stranke oziroma Pahor to zavezo dali. (sta, at, dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.