Martin Gramc

, 09:00  |  Svet

Ve, kaj bomo poslušali v naslednjih mesecih

Alex White

Alex White

28-letni Alex White ve, kaj bomo poslušali v naslednjih šestih mesecih, saj je iznašel algoritem, ki napoveduje uspeh glasbenikov in glasbenic. Več >>

White, soustanovitelj podjetja Nex Big Sound, je ustvaril algoritem, ki za napoved bodoče glasbene zvezde, upošteva podatke na družbenih omrežjih, prodajo plošč in pojavljanje v medijih, piše Mother Jones.

Idejo o algoritmu je dobil potem, ko je pričela padati prodaja zgoščenk. Alec Zopf, eden izmed pomočnikov, izpostavlja, da program ni povsem objektiven, saj izračuni temeljijo na znanju analitikov in zgodovini uspehov glasbenikov in glasbenic.

Nancy Baym, Microsoftova raziskovalka, glede načina delovanja algoritma opozarja, da merjenje ni nikoli nevtralno, ker nanj vpliva način, kako mislimo. Prav tako je po njenem treba razlikovati med tem, komu je pesem resnično všeč in komu ne, čeprav sta jo obe osebi všečkali.

Next Big Sound napoveduje uspešnice in jih ob enem tudi ustvarja, poudarja Jason Feinberg, zaposlen pri Epitaph Records, eni največjih založniških hiš glasbene zvrsti indie. Baym še poudarja, da bodo tovrstni programi vedno pomanjkljivi, ker morajo kulturne industrije slediti ekonomskim zahtevam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.