|  Politika

Janši se izteka 30-dnevno sprejemno obdobje na Dobu

© Borut Krajnc

Janezu Janši, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, se izteka 30-dnevno sprejemno obdobje. Janša je v zaporu od 20. junija, skladno z odprtim režimom zapora pa ga ožji družinski člani lahko obiščejo dvakrat na teden, obiski so nenadzorovani, potekajo v okolici zavoda in trajajo do pet ur. Več>>

Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij in pravilnik o izvrševanju kazni zapora predvidevata, da se ob zaključku sprejemnega obdobja z obsojencem sklene pisni dogovor o osebnem načrtu. Ta vsebuje vse pomembne aktivnosti med prestajanjem kazni, prav tako morajo v njem biti opredeljeni cilji, dejavnosti ter akterji, ki bodo pripeljali do realizacije načrta. Tudi odločitev o obliki obiska, o kateri odloča direktor zavoda, se zapiše v osebni načrt obsojenca. Dogovor o osebnem načrtu bo z Janšo sklenjen v zakonsko predvidenem roku, so sporočili z zavoda.

Obiski obsojencev, ki kazen prestajajo v odprtem režimu, niso nadzorovani. Praviloma se izvajajo zunaj, v okolici zavoda in so lahko podaljšani do pet ur. Zaradi majhnih varnostnih tveganj in dejstva, da gre za osebnostno urejene obsojence, se taka oblika obiska v odprtem režimu lahko podeli že takoj po nastopu kazni, ko še traja sprejemno obdobje, so še navedli v upravi.

Z namenom doseganja uspehov pri izpolnjevanju osebnega načrta lahko direktor zavoda obsojencu podeli različne ugodnosti, denimo prost izhod iz zavoda po prestani petini izrečene kazni. To sicer velja le za obsojence, ki so kazen zapora nastopili sami in so osebnostno urejeni.

Prost izhod iz zavoda - ta se praviloma koristi doma - se sme obsojencu dodeliti največ petkrat mesečno in sme trajati do 53 ur. Pri podeljevanju ugodnosti prostih izhodov se upošteva načelo postopnosti, so dodali. Če bodo Janši na Dobu podelili to ugodnost, bo proste izhode morda imel novembra. Bil je namreč obsojen na 24 mesecev zapora, petina torej znaša nekaj manj kot pet mesecev. (sta, at)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.