sta, mg

 |  Svet

Zaostrovanje sankcij proti Rusiji

© Getty Images

Evropska unija in ZDA bosta nadaljevali s stopnjevanjem sankcij proti Rusiji. Več >>

Vrh EU je pozval strokovnjake naj do konca julija pripravijo seznam oseb in podjetij, ki jim bo prepovedano potovanje v Unijo in ki jim bodo zamrznili premoženje. Na spisku se bodo znašli ljudje, ki na kakršen koli način podpirajo Rusijo v primeru krimske odcepitve ali ukrajinske krize. Unija med drugim razmišlja o zamrznitvi različnih programov, kot je program za izmenjavo študentov Erasmus, za katerega je med letoma 2014–2020 namenjenih 450 milijonov evrov. Tudi od mednarodnih finančnih institucij pričakuje, da ne bodo več financirale projektov, ki so kakor koli povezani s priključitvijo Krima Rusiji.

EU pri zaostrovanju sankcij ni sama, saj na drugi strani Atlantika prav tako pripravljajo finančne sankcije. Administracija Baracka Obame naj bi z odločitvami, ki so bile sprejete v sredo, s pomočjo Mednarodnega finančnega sklada (IMF) povzročila znižanje ocene rasti ruskega gospodarstva. Učinek dosedanjih sankcijah se že kaže v padanju vrednosti ruskega rublja, zapuščanju kapitala v vrednosti 100 milijard dolarjev in omejitvi dostopa do ameriških kapitalskih trgov za največje ruske banke, kot sta Gazprombank in VEB. Prepoved poslovanja in zamrznitev velja tudi za krimsko naftno podjetje Feodozija.

Sankcije so doletele tudi obrambno industrijo, separatistični regiji Donetsk in Lugansk in nekatere pomembnejše ruske politike, kot so Sergej Neverov, namestnik predsednika dume, Oleg Saveljev, minister za Krim, in Igor Ščegoljev, Putinov pomočnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.