Denis Vičič

 |  Politika

»Nasvidenje … še ne vem, kje.«

© Borut Krajnc

Natašo Pirc Musar je na mestu informacijske pooblaščenke zamenjala Mojca Prelesnik. Več>>

Mesto informacijske pooblaščenke je od Nataše Pirc Musar prevzela dozdajšnja generalna sekretarka Državnega zbora Mojca Prelesnik, ki je kot namestnica že delovala tudi v uradu informacijskega pooblaščenca.

»Tako, moj zadnji delovni dan pri Informacijskem pooblaščencu je za mano. Deset čudovitih let in sodelovanja s čudovitimi sodelavci. Hvala vsem, ki ste me podpirali, pronicljivo spraševali in konstruktivno kritizirali. Vsi skupaj ste me bogatili in iskreno upam, da sem družbi, Sloveniji in posameznikom kaj dobrega dala tudi jaz. In še misel za slovo (ne vem, kdo je avtor, ampak vedno bolj mi v teh dneh odzvanja v mislih): Včasih sem bila pametna in sem spreminjala svet, danes sem modra in spreminjam sebe. Izkušnje te desetletke so neprecenljive. Hvaležno se poslavljam kot informacijska pooblaščenka in na svidenje ... še ne vem, kje,« je zapisala Pirc Musar.

Zaključek izjave seveda lahko razumemo kot nekakšno razočaranje nad potekom imenovanja novega generalnega direktorja RTV Slovenije.

© Borut Peterlin

Kot je znano, so programski svetniki RTVS aprila že izglasovali Pirc Musar na mesto direktorice>>. Za las je premagala urednico tretjega programa Ljerko Bizilj.

Šele po glasovanju – čeprav je bilo to znano že nekaj dni prej – je programski svet izvedel, da dva od 29 svetnikov to dejansko ne bi smela biti. Matjaž Šterže, ki je bil še leta 2010 član sveta stranke Zares, in Miha Klun, ki je bil član strokovnega sveta stranke SDS, nista izpolnjevala pogoja, da je svetnik lahko le nekdo, ki v zadnjih petih letih pred imenovanjem ni bil član vodstva politične stranke.

Kot je še pisal Klemen Košak>>, je nato programski svet zahteval ponovitev glasovanja:

»Drugo glasovanje je bilo drugačno kot prvo, a ne zato, ker Sterže in Klun nista glasovala. Ko so se svetniki aprila odločali med Pirc Musarjevo, sedanjo urednico tretjega programa Ljerko Bizilj in sedanjim generalnim direktorjem Markom Fillijem, sta prvi dobili po devet glasov, Filli osem. V drugem krogu prvega glasovanja je Ljerka Bizilj dobila 13 glasov, Nataša Pirc Musar 15, dovolj za izvolitev.
Pri ponovnem glasovanju pa Ljerka Bizilj ni dobila nobenega glasu. Izmed devetih, ki so aprila glasovali zanjo, Klun ni glasoval, Ciril Bašković je glasoval za Pirc Musarjevo, Alojz Bogataj je oddal neveljavno glasovnico, šest svetnikov, med njimi Mitja Štular, pa je glasovalo za Fillija. Teh šest, skupaj s tistimi, ki so bili Filliju zvesti od začetka, je bilo dovolj, da je sedanji direktor premagal aprila izvoljeno nesojeno direktorico, ki je tokrat dobila 11 glasov.«

Svetnik Igor E. Bergant je ob tem dejal: »To me je zelo presenetilo. Programa Ljerke Bizilj in Marka Fillija sta bila zelo različna. Zelo težko si predstavljam, da je nekdo, ki je prej podpiral Bizilj, zdaj glasoval za Fillija.«

Filli je sicer dobil le 14 glasov od potrebnih 15 za izvolitev, zato bo zdaj do novega glasovanja in največ eno leto opravljal funkcijo vršilca dolžnosti direktorja RTV Slovenije.

Pirc Musar v upravnem sporu, v katerem je poskušala uveljaviti veljavnost prvega glasovanja programskega sveta, ni uspela.

Dodajmo, da je do zapleta pri imenovanju Nataše Pirc Musar morda prišlo tudi zaradi tega, ker je zdaj že nekdanja informacijska pooblaščenka tekom mandata nekaj glob izrekla tudi Janezu Janši.

Predsednik programskega sveta Mitja Štular je namreč podpornik stranke SDS. Govoril je, denimo, na shodu v podporo Janezu Janši. »Čeprav ni član nobenega organa politične stranke, dejansko politično deluje neprimerno bolj aktivno kot na primer Sterže. Njegovo ravnanje, nastopanje na strankarskem političnem shodu, je pač izrazita politična aktivnost. Zato je težko verjeti, da je do kolobocije z imenovanjem vodje RTVS pripeljala želja po preprečevanju političnega vpliva. Prej nasprotno,« je še zapisal Košak>>.

Neodvisni v.d. predsednika programskega sveta RTV Slovenija Mitja Štular na shodu v podporo Janezu Janši (v drugi vrsti levo od Franceta Cukjatija

Neodvisni v.d. predsednika programskega sveta RTV Slovenija Mitja Štular na shodu v podporo Janezu Janši (v drugi vrsti levo od Franceta Cukjatija
© Uroš Abram

Morda pa so se svetniki zbali njenih napovedi, da bo poskušala javni RTV vrniti kredibilnost>>.


dYRyoLlLFso

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.