Martin Gramc

 |  Svet

V Gazi premirje

Izrael in Hamas sta pristala na prekinitev spopadov.  Že včeraj sta se strani dogovorili o peturnem premirju, ki se je pričelo danes ob deseti uri po lokalnem času.  A kot poroča BBC, je v tem času v Egiptu, ki je posrednik med Izraelom in Hamasom, že prišlo do novega dogovora, s katerim bo v petek zjutraj ob 6. uri po lokalnem času doseženo dokončno premirje. Izrael to "časovno luknjo" že izkorišča za nove napade na Gazo, prav tako izstrelki že letijo iz Gaze nad Izrael. Več>>

Izraelski pogajalci v Egiptu so sprejeli predlog o premirju, a ga Hamas  in izraelski kabinet uradno še nista potrdila.

Kot je bilo dogovorjeno, je današnje humanitarno premirje trajalo pet ur in v tem času so si lahko prebivalci in prebivalke priskrbeli zaloge hrane, vode, ostale nujno potrebne stvari in obiskali zdravnika. Humanitarno premirje je predlagal koordinator Združenih narodov za Bližnji Vzhod Robert Serry, na kar je Izrael pristal, le če se bo Hamas v tem času vzdržal kakršnih koli napadov. Kot piše Al Jazeera, je na to v imenu Hamasa pristal njegov predstavnik Sami Abu Zuhri.

To je že drugo premirje v devetdnevnih raketnih spopadih, prvo premirje je potekalo v torek, in sicer ga je predlagal Egipt, vendar ga je Hamas zavrnil, ker po njihovih besedah ni bil vključen v pogajalske pogovore.

Spopadi v Gazi so do sedaj terjali okoli 230 palestinskih žrtev, med njimi tudi štirje otroci in eno izraelsko žrtev.

Vzrok spopadov je ugrabitev in umor treh izraelskih najstnikov, za kar Izrael obtožuje Hamas, čeprav ta odgovornosti ni prevzel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.