Denis Vičič

 |  Ekonomija

Katera slaba posojila smo prevzeli NLB in NKBM

© Tomaž Lavrič

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je v državni lasti, je objavila vsa slaba posojila NLB in NKBM, ki jih bo poskušala pretvoriti v dobra. Poleg tega so objavili še imena članov nadzornih svetov, uprav in kreditnih odborov bank iz časa, ko so bila posojila dana. Več>>

DUTB, ki naj bi državni proračun stala največ štiri milijarde evrov, je od NLB in NKBM do sedaj prevzela 3,4 milijarde evrov slabih posojil (2,278 milijarde evrov z NLB, 1,22 milijarde evrov z NKBM), do konca leta pa naj bi še slaba posojila Abanke.

Da bi javnost, ki naj bi od delovanja t.i. slabe banke imela največ koristi, vedela, katera podjetja so v bankah naredila največjo »škodo« in s katerimi podjetji oz. njihovimi posojili sploh DUTB upravlja, je DUTB objavila spisek vseh posojil, ki so bila nanjo prenesena, in njihove vrednosti.

Spisek je dostopen na spletni strani DUTB>>, kjer so »razkrita« tudi imena tistih, ki naj bi bili za slaba posojila odgovorni.

DUTB je in še bo prevzela posojila bank v državni lasti, pri katerih podjetja zamujajo s plačilom več kot 90 dni. S prevzemom teh posojil je banke razbremenila posledic odločitev, ki so se izkazale za slabe. Bolj bo pri upravljanju dolžnikov uspešna, manjša bo proračunska luknja.

Objava vrednosti prevzetih slabih posojil je sicer posledica novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Ob sprejemanju te zakonodaje so s slabe banke in z ministrstva za finance opozorili, da bi razkritje prenosnih vrednosti vsake posamezne terjatve z vidika zaščite interesov davkoplačevalcev ne bila smiselna: »S tem bi namreč tvegali razkritje, pod kakšnimi pogoji bi bila DUTB pripravljena prodajati terjatve naprej,« je takrat dejal Mitja Mavko s finančnega ministrstva.

STA še poroča, da je »junija DZ potrdil novo novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki določa, da bodo javni ne le podatki o slabih posojilih, prenesenih na DUTB, ampak tudi o tistih slabih posojilih, ki so ostala v bilancah državnih bank. Novela začne veljati ta konec tedna, ugiba pa se že o možnosti, da bodo banke vložile zahtevo za presojo ustavnosti njenih določil«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.