Tea Wutte, mg

 |  Svet

Nad Ukrajino sestrelili malezijski Boeing 777

Na krovu letala, namenjenega v Amsterdam, je bilo 295 potnikov in članov posadke, preživel ni nihče.

Ukrajina je znova prizorišče tragedije – nad vzhodno Ukrajino je strmoglavil Boeing 777 malezijske letalske družbe z 295 potniki na krovu, ki je bil na poti iz Amsterdama. Po poročilih agencij ni preživel nihče od potnikov in članov posadke. Letalo, ki je padlo na ozemlje Ukrajine okoli 60 kilometrov od rusko-ukrajinske meje blizu mesta Snižne, je bilo najverjetneje sestreljeno z raketo. Kdo je odgovoren za sestrelitev še ni znano.edno po  tragičnem dogodku ni bilo ni zanesljivih informacij. Več >>

Letalo Malaysia Airlinesa je letelo na višini okoli 10 kilometrov, zato ni mogoče, da bi letalo zadela kakšna od raket iz prenosnih protiletalskih sistemov, ki so jih doslej uporabljali predvsem ruski uporniki na vzhodu Ukrajine. Vzrok za sestrelitev bi lahko bila protiletalska raketa večjega dosega, na primer iz sistema »Buk«, ki ga v tem območju uporabljajo tudi ukrajinske sile, ali pa raketa iz vojaškega letala. Anton Garašenko, svetovalec ministra za notranje zadeve Ukrajine je na svoji strtani Facebooka potrdil, da naj bi letalo zadel prav projektil iz Buka ter da je umrlo vseh 280 ljudi in 15 članov posadke. Informacijo o sestrelitvi je sicer prva sporočila ruska agencija Interfax, agencija RIA Novosti pa je objavila izjave očividcev, ki so potrdili, da so videli goreče dele letala, ki je padalo proti zemlji.

Donetcka narodna republika je za televizijo RT že zanikala vpletenost v incident in sporočila, da njene samoobrambne sile ne razpolagajo z raketami, ki bi lahko sestrelile letala na tako velikih višinah. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem sporočil, da je bilo letalo “morda vseeno zadeto”, medtem ko je predsednik vlade Arsenij Jacenjuk zahteval nujno preiskavo o tem primeru. Malezijska letalska družba je potrdila, da je izgubila stik z letalom, da se zaveda informacij, ki so bile objavljene, ter da še vedno čakajo na pojasnila o dogodku. Gre že za drugo veliko izgubo malezijskega letalskega prevoznika v zadnjem času, pri čemer še zmeraj ni jasno, kaj se je zgodilo s prvim letalom, letom MH370, kjer je malezijsko letalo najverjetneje izginilo nekje v južnem Tihem oceanu. ZDA so medtem sporočile, da bodo ukrajinski vladi dale na voljo satelitske posnetke, na katerih bo mogoče spremljati ultravijolično sled izstrelka rakete, ki je verjetno zadelo potniško letalo. Ukrajina je sicer v zadnjih dnevih večkrat obtožila Rusijo, da je iz svojega ozemlja sestreljevala ukrajinska vojaška letala. Ukrajinski predsednik je dodal, da je to »tretji takšen primer v zadnjem času«, ker sta bila v zadnjih dnevih sestreljena tako ukrajinski transportni An-26, kot tudi letalo za podporo pehoti Su-25. Porošenko je tudi dejal, da »ukrajinske oborožene sile niso imele namena sestreljevati tarč v zraku.« O sestrelitvi letala naj bi ruski predsednik Vladimir Putin tudi osebno obvestil ameriškega predsednika Baracka Obamo.

Na dogodek se je z obžalovanjem že odzval malezijski predsednik Najib Razak. Ta je zahteval preiskavo dogodkov, kot tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki je poleg tega za ta petek že sklical nujni sestanek Varnostnega sveta.

Zaradi nesreče so letalske družbe Aeroflot, Transaero, Lufthansa in AirFrance do nadaljnjega preklicale vse lete v ukrajinskem zračnem prostoru. Ukrajinske oblasti so tudi zaprle zračni prostor v donetski regiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.