STA, Max Modic

 |  Svet

Kam potujejo vagoni s trupli?

Vzrok strmoglavljenja boeinga 777, ki je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ostaja še naprej nejasen

Štiri dni po strmoglavljenju letala Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine še vedno ni povsem jasno, kaj je bil vzrok tragedije, v kateri je umrlo 298 ljudi. Medtem vse bolj razburjajo informacije v zvezi z dogajanjem na območju pod nadzorom proruskih upornikov, ki ovirajo delo preiskovalcev. Mednarodna skupnost vse bolj krepi pritisk na Moskvo in že nekaj dni poziva k čimprejšnji, obsežni in neodvisni preiskavi ozadja strmoglavljenja malezijskega letala. Proruski separatisti, ki nadzorujejo območje, na katerem je letalo strmoglavilo, pa medtem še naprej ovirajo nemoten in varen dostop mednarodnim preiskovalcem do prizorišča tragedije. VEČ>>

V nedeljo je bilo predvsem v ospredju vprašanje, kaj se je zgodilo s številnimi trupli, ki so jih našli na kraju strmoglavljenja. Po podatkih ukrajinskih reševalcev so doslej našli 196 trupel, informacije o tem, kje se nahajajo, pa so si precej nasprotujoče. Po besedah vodje proruskih separatistov Aleksandra Borodaja, premiera samooklicane Ljudske republike Doneck, so uporniki trupla odstranili in naj bi naložena na vlak z vagoni hladilniki počakala na "prihod mednarodnih preiskovalcev". Ruska tiskovna agencija Ria Novosti je sicer poročala, da je vlak s petimi vagoni, na katerih so bila naložena trupla, že odpeljal s postaje v bližini kraja strmoglavljenja proti Donecku.

Namestnik ukrajinskega premiera Vladimir Grojsman je pred tem zatrjeval, da so z uporniki dosegli okvirni dogovor o odstranitvi trupel in da naj bi posmrtne ostanke žrtev z vlakom prepeljali v Harkov, ki leži izven območja nadzora separatistov, kar pa se, če gre verjeti upornikom, očitno ni zgodilo. Mednarodno skupnost tudi skrbi, da bi lahko uporniki odstranili ali uničili dokaze o tragediji. Malezija je tako v soboto zatrdila, da se je vplivalo na ključne dokaze na prizorišču strmoglavljenega letala. Da so se uporniki morda dokopali do pomembnih dokazov, pričajo tudi njihove navedbe o najdenih predmetih na prizorišču strmoglavljenja, med katerimi bi lahko bili tudi črni skrinjici boeinga 777. Najdene predmete so odnesli v Doneck, je dejal Borodaj. Zatrdil je, da so jih pripravljeni izročiti mednarodnim preiskovalcem, ki bodo lahko potrdili, da gre za črni skrinjici.

Mednarodni preiskovalci medtem opozarjajo, da nimajo zagotovljenega ustreznega dostopa do kraja strmoglavljenja letala in da jih uporniki pri delu ovirajo. Po navedbah ameriškega State Departmenta so opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v petek dovolili, da so bili na kraju strmoglavljenja letala samo 75 minut, v soboto pa manj kot tri ure. V mednarodni skupnosti se zato vse bolj krepi odločenost, da je treba okrepiti pritisk na Moskvo, da ta pritisne na separatiste, tako da bi bil mednarodnim preiskovalcem omogočen nemoten in varen dostop do kraja strmoglavljenja.

Ameriški zunanji minister John Kerry je tako v sobotnem telefonskem pogovoru ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu izpostavil mednarodni poziv, da je treba preiskovalcem zagotoviti "popoln in nemoten dostop" in Moskvo pozval, naj javno pozove separatiste, da zagotovijo takšen dostop. Kerry je po navedbah Moskve od ruskega kolega tudi zahteval, da morajo separatisti vse materialne dokaze, vključno s črnimi skrinjicami, izročiti preiskovalcem. Separatisti so sicer v nedeljo sporočili, da bodo zagotovili varnost mednarodnim preiskovalcem na kraju strmoglavljenja malezijskega letala, če bo Kijev sklenil prekinitev ognja.

Nezadovoljstvo s sodelovanjem Rusije očitno vse bolj narašča. Britanski premier David Cameron se je tako zavzel za ostrejše sankcije proti Moskvi, če ta ne bo spremenila svojega "pristopa" do Ukrajine, zlasti v povezavi z letalom. Z novimi sankcijami EU sta na torkovem zasedanju zunanjih ministrov povezave Moskvi zagrozili tudi Francija in Nemčija. Vzrok strmoglavljenja boeinga 777, ki je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ostaja še naprej nejasen. Domnevno naj bi bilo letalo sestreljeno, ukrajinske oblasti in proruski separatisti pa drug drugemu očitajo krivdo. Številni del odgovornosti pripisujejo tudi Rusiji, ki podpira separatiste.

Kerry je za ameriško televizijo CNN v nedeljo dejal, da je raketni sistem, ki je bil uporabljen za sestrelitev malezijskega letala, proruskim separatistom izročila Moskva. Ob tem se je skliceval na dokaj natančne dokaze ZDA, ki po njegovem kažejo na vpletenost upornikov v sestrelitev letala. V četrtkovi tragediji malezijskega letala je umrlo vseh 298 potnikov in članov posadke, ki so iz Amsterdama leteli v Kuala Lumpur.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.