STA, mm

 |  Ekonomija

Evro (še) ohranja globalno vlogo

V ECB poudarjajo, da evro kljub tem številkam ohranja svojo vlogo druge najpomembnejše rezervne valute

Potem ko so dolžniške težave nekaterih članic predlani nekoliko omajale globalno vlogo evra, je lani na več področjih prišlo do preobrata, kaže ta teden objavljena študija Evropske centralne banke (ECB). A delež evra v deviznih rezervah in njen pomen kot valuta financiranja sta lani vseeno nekoliko upadla. Redno vsakoletno poročilo ugotavlja, da se je v kontekstu okrepljenega zaupanja trgov v skupno evropsko valuto več kazalnikov, ki se uporabljajo za ocenjevanje pomena evra v svetu, obrnilo navzgor oz. ostalo v pozitivnem območju. VEČ>>

Območje evra je lani privabilo več tujih naložb kot v letu pred tem, a istočasno sta se delež evra v deviznih rezervah in njegova vloga v globalnih finančnih tokovih zmanjšala. Pozitivni signali prihajajo predvsem s strani okrepljenega povpraševanja po vrednostnih papirjih, denominiranih v evrih. Povpraševanje po dolžniških in lastniških vrednostnih papirjih v evrih je konec 2013 doseglo najvišjo raven po koncu 2007 in se glede na konec 2012 dvignilo za 0,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 3,7 odstotka BDP.

Že tretje leto zapored se je okrepilo tudi povpraševanje po evrskih bankovcih, delež evra kot rezervne valute pri posojilnih poslih in v denarnih vlogah v državah srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope pa je ostal stabilen pri preko 80 odstotkov. Delež evra v globalnih deviznih rezervah držav se je medtem v zadnjem trimesečju 2013 v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2012, upoštevajoč konstantne menjalne tečaje, znižal za 0,9 odstotne točke na 24,4 odstotkov. Delež dolarja je v tem času ostal bolj ali manj nespremenjen pri 61,2 odstotka.

Delež evra v deviznih rezervah hitro rastočih držav se je v tej časovni primerjavi spet znižal, a bistveno manj kot v 2012. Med razvitimi državami so več evrov v svojih deviznih rezervah nakopičile ZDA, manj pa na primer Velika Britanija in Kanada. V širši časovni primerjavi je delež evra v globalnih deviznih rezervah glede na konec 2007 upadel za 0,6 odstotne točke, delež dolarja pa kar za 4,1 odstotne točke. Po drugi strani se je močneje okrepila vloga jena in drugih svetovnih valut.

Na mednarodnih trgih dolžniških instrumentov se je delež tovrstnih instrumentov, denominiranih v evrih, v zadnjem četrtletju 2013 v primerjavi z enakim obdobjem 2012 po najnovejših podatkih in upoštevajoč konstantne menjalne tečaje znižal za 1,4 odstotne točke na 25,3 odstotka, medtem ko je delež dolarja narasel za več kot dve odstotni točki na 54,8 odstotka. V mednarodnih posojilnih dejavnostih se je delež evra v vseh čezmejnih posojilih v primerjavi z 2012 do konca 2013, upoštevajoč konstantne menjalne tečaje, znižal za 2,1 odstotne točke na 18,3 odstotka, v mednarodnih vlogah pa je po drugi strani upadel le za 0,3 odstotne točke na 19,6 odstotka. Po drugi strani je vloga dolarja okrepila le malenkost, delež pa je tik pod 60 odstotki.

Tudi na mednarodnih valutnih trgih se je delež trgovanja z evri znižal. Podatki o poravnavah poslov v tujih valutah kažejo, da je povprečni delež evra v dnevnih valutnih poslih upadel za 1,8 odstotne točke na 37,4 odstotka, medtem ko z nad 90 odstotki še vedno odločno prevladuje dolar. Ker gre v poslih vedno za dve valuti, je vsota 200 in ne 100 odstotkov. V ECB menijo, da so ti učinki lahko deloma posledica globalnih premikov v smeri večje vloge hitro rastočih držav, delno pa je še vedno čutiti učinke dolžniške krize v evrskem območju. Ravno zato je po njihovem mnenju nadaljevanje strukturnih in institucionalnih prilagoditev evrskih držav ključna za nadaljnjo krepitev vloge skupne valute.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.