sta, dv

 |  Politika

Sodnica poročevalka v primeru Janševe zahteve za varstvo zakonitosti še naprej Vesna Žalik

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je zavrnila predlog Janševega odvetnika Francija Matoza o izločitvi sodnice Žalik. Betetto je odločala namesto Branka Masleše, ki je ta teden odsoten. O njegovi izločitvi, ki jo prav tako predlaga Matoz, pa bo odločil občni zbor vrhovnega sodišča. Vesna Žalik bo kljub sodnim počitnicam nadaljevala z delom, ki ga je do odločitve morala odložiti. Več>>

Matoz je izločitev sodnice poročevalke zahteval zato, ker naj bi zavlačevala postopek in tako pokazala, da je pristranska>>.

"Ocena stranke o tem, koliko časa potrebuje sodnik za odločanje o določenem vprašanju oziroma ocena stranke, da gre za takšno zadevo, da bi o njej moralo biti že odločeno, ne pomeni utemeljitve okoliščin, na podlagi katerih bi lahko vsak razumen človek sklepal, da obsojenec ne bo deležen nepristranskega sojenja," je Betetto zapisala v obrazložitvi sklepa.

Ob tem je dodala, da na podlagi dosedanjega ravnanja omenjene sodnice v obravnavani kazenski zadevi ni mogoče sklepati, da bi bile prisotne okoliščine, zaradi katerih bi imela osebne razloge za odločanje v škodo obsojenca in ki bi onemogočale ali oteževale objektivno, nepristransko sojenje z izključnim upoštevanjem pravnih kriterijev.

"Glede na navedeno in ob upoštevanju dejstva, da so sodniki najvišjega sodišča v državi posamezniki s poudarjeno osebnostno in strokovno integriteto ter avtonomijo, je bilo treba zahtevo za izločitev vrhovne sodnice kot neutemeljeno zavrniti," je sklenila Betetto.

Ker je bila zahteva za izločitev sodnice poročevalke zavrnjena, lahko vrhovna sodnica Žalikova spet nadaljuje z delom na zadevi, ki ga je v prejšnjem tednu morala prekiniti, so še navedli na sodišču in pojasnili tudi, da bo o ostalih zahtevah za izločitve odločeno v bližnji prihodnosti.

Matoz je namreč zahteval tudi izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Tožilec Andrej Ferlinc je zahteval izločitev sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec>>

Z vrhovnega sodišča so sporočili še, da je bila prejšnji teden vložena tudi zahteva za varstvo zakonitosti zagovornika obsojenega Črnkoviča.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.