STA, mm

 |  Družba

Uradna prepoved diskriminacije istospolnih

Obama z izvršnim ukazom zaščitil homoseksualce pred diskriminacijo na delovnem mestu

Obamov ukaz bo vplival na 24.000 podjetij z 28 milijoni zaposlenih oziroma na petino vse delovne sile v ZDA.

Obamov ukaz bo vplival na 24.000 podjetij z 28 milijoni zaposlenih oziroma na petino vse delovne sile v ZDA.
© Arhiv Mladine

Ameriški predsednik Barack Obama je z izvršnim ukazom prepovedal diskriminacijo homoseksualcev in transseksualcev na delovnem mestu. Ukaz se sicer nanaša le na zaposlene v agencijah zvezne vlade in podjetjih, ki poslujejo z vladnimi agencijami. "Ameriške zvezne pogodbe ne bi smele diskriminirati Američanov. Povsem nesprejemljivo je, da lahko nekdo izgubi službo samo zato, ker je homo- ali transseksualec," je dejal Obama ob svečanem podpisu izvršnega ukaza v Beli hiši. VEČ>>

Obama si je sicer prizadeval, da bi ustrezen zakon, ki bi veljal za vsa delovna mesta v ZDA, sprejel kongres, a je tam zaradi nasprotovanja republikanske večine senatni predlog zakona obtičal v predstavniškem domu. Junija je kongresu nato sporočil, naj ukrepa, ali pa bo ukrepal sam. Bela hiša je ugotovila, da 18 zveznih držav in več kot 200 lokalnih uprav že prepoveduje tovrstno diskriminacijo. Med njimi je tudi večina največjih in najpomembnejših podjetij v ZDA.

Obamov ukaz bo vplival na 24.000 podjetij z 28 milijoni zaposlenih oziroma na petino vse delovne sile v ZDA. Polovica od teh 28 milijonov delavcev že uživa zaščito pred diskriminacijo zaradi spolne usmerjenosti, sedaj pa bo zaščitenih še preostalih 14 milijonov. Verske organizacije, ki poslujejo z vlado, bodo lahko še naprej najemale ali odpuščale ljudi glede na njihovo versko pripadnost, vendar pa ne tudi glede na njihovo spolno usmerjenost oziroma spolno identiteto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.