sta, mg

 |  Kultura

Lux morda Razrednem sovražniku

© Prizor iz filma Razredni sovražnik

Film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička je bila nominiran na nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament. Poleg Bičkovega filma sta bila na Beneških dnevnih v Rimu nominirana še francoski film Bande de filles (Deklištvo) in poljski film Ida. Več >>

Filmi bodo predvajani v vseh državah Evropske unije in opremljeni s podnapisi v 24 uradnih jezikih. Na koncu bodo o zmagovalcu odločali evropski parlamentarci, nagrado pa mu bodo dodelili 17. decembra v Strasbourgu.

Razredni sovražnik je nastal po resničnih dogodkih, ki so jih v filmski scenarij prelili Nejc Gazvoda, Janez Lapajne in sam režiser: vsi skupaj so namreč del novega novomeškega filmskega vala.

Zgodba filma temelji na samomoru Bičkove sošolke, ki mu sledi upor njenih sošolcev in sošolk proti šolskemu sistemu in profesorjem. Poleg izgube sošolke sproži dodatno trenje še menjava razrednika, ki ga igra Igor Samobor. Poleg Samoborja so v filmu zaigrali še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc in Robert Prebil.

Razredni sovražnik je požel vrsto nagrad, od vesne do nagrade kritikov na Beneškem filmskem festivali in bil celo slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.