Max Modic

 |  Družba

Davek na 'duhovne' užitke

Nemško upravno sodišče je odločilo, da je treba tantrično masažo obdavčiti enako kot spolne storitve

Štiri tisoč let stari zapisi v sanskrtu, ki tantrični spolnosti dajejo njeno ime, so pač svetlobna leta oddaljeni od newagerskih novotarij in komercialnih blodenj v 'razsvetljenih' masažnih salonih.

Štiri tisoč let stari zapisi v sanskrtu, ki tantrični spolnosti dajejo njeno ime, so pač svetlobna leta oddaljeni od newagerskih novotarij in komercialnih blodenj v 'razsvetljenih' masažnih salonih.
© Tomaž Lavrič

Tantrična masaža nudi spolne užitke, zato mora biti obdavčena enako kot spolne storitve, ki jih ponujajo javne hiše in svingerski klubi, je v začetku tedna odločilo upravno sodišče v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg. Spomnimo se, tantrični seks je postal komercialni hit ob koncu prejšnjega stoletja. Infiltriral se je v terminologijo psihiatrične stroke, zavzel je tabloidne medije, obsedel nezadovoljene gospodinje, ki sanjajo o nirvanistični kontinuiteti, in nezadovoljne gospode, ki se muzajo ob mislih na osem-, dvanajst- ali štiriindvajseturne erekcije. VEČ>>

Nemško sodišče se je te teme lotilo po pritožbi lastnice masažnega salona v Stuttgartu, ki očitno dobro ve, da so pridevniki duhovno, spiritualno, ezoterično in še zlasti tantrično tisti, ki najbolje tržijo spolnost skupaj z njenimi stranskimi učinki, posledicami in problemi. Lastnica se je na sodišče obrnila, ker je morala januarja in februarja 2012 plačati za več kot 800 evrov davkov, saj so jo lokalne oblasti obdavčile po enaki stopnji kot tiste, ki ponujajo spolne storitve. Jasno, štiri tisoč let stari zapisi v sanskrtu, ki tantrični spolnosti dajejo njeno ime, so pač svetlobna leta oddaljeni od newagerskih novotarij in komercialnih blodenj v 'razsvetljenih' masažnih salonih.

Sodišče je v objavljeni razsodbi zapisalo, da je tako tudi prav, saj da njen masažni lokal spada med podjetja, ki "specifično ponujajo možnost spolnih užitkov". Pred tem je novembra enako odločilo že tudi prvostopenjsko sodišče v Stuttgartu, pritožnici pa sedaj ostaja še zvezno sodišče. V Baden-Württembergu so leta 2012 uvedli poseben "davek na užitke", katerega cilj je dodatno obdavčiti spolne storitve. Omenjena lastnica lokala je vztrajala, da tantrična masaža to ni, saj kljub temu da zajema tudi spolovila, njen poglavitni namen ni spolni užitek. Namesto tega naj bi bila namenjena predvsem holističnemu ugodju in samozavedanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.