sta, mg

 |  Politika

V Gazi vedno več žrtev

© Matic Zorman

Izraelska ofenziva v Gazi je po včerajšnjih spopadih na palestinski strani do sedaj terjala več kot 640 žrtev. Medtem ko je v 16 dneh spopadov na izraelski strani 31 mrtvih civilistov. Več >>

Ban Ki Moon, generalni sekretar OZN, in ameriški zunanji sekretar John Kerry, ki skušata umiriti izraelsko-palestinski konflikt na Bližnjem Vzhodu, sta ob tem obe strani pozvala k prekinitvi spopadov in premirju. Na drugi strani Hamas zavrača pogoje, ki so mu bili ponujeni pred enim tednom na pogajanjih v Egiptu, in zahteva osvoboditev svojih zapornikov in prekinitev blokade Gaze, kot so zapisali v Guardianu. Ravno Hamasovo zavrnitev prekinitve spopadov izraelski premier Benjamin Netanjahu izpostavlja kot vzrok, zakaj so propadli pogovori premirju pod okriljem Egipta.

Zaradi nenehnih spopadov se iz izraelskega zračnega prostora umikajo tudi letalske družbe, med njimi Delta, easyJet in Air France. Ameriško zvezno letalsko združenje (FAA) pa je v celoti zamrznilo vse linije z Izraelom.

Izraelski premier je sicer skušal prepričati Kerryja, da FAA omogoči vsaj komercialne lete, vendar je ostala Bela hiša neomajna in je sporočila, da se ne bo vmešala v odločitve FAA.

Spopadi med Izraelom in Hamasom so se pričeli po ugrabitvi treh izraelskih najstnikov 12. junija na Zahodnem bregu. Izraels je zato aretiral tri pripadnike Hamasa in ta je pričel z izstreljevanjem raket.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.