Denis Vičič, STA

 |  Politika

Kaj bi pomenila ničnost pogodbe s Patrio?

© Arhiv Mladine

Pogodba o nakupu osemkolesnikov Patria vključuje tudi protikorupcijsko klavzulo. Zaradi pravnomočnih obsodb Janše, Krkoviča in Črnkoviča bi morala postati nična. Kaj bi to pomenilo, še ni jasno. Več>>

Poročilo medresorske delovne skupine o okoliščinah uveljavljanja ničnosti pogodbe naj bi jutri obravnavala vlada. Minister za obrambo Roman Jakič njegove vsebine še ni razkril. Pričakovati je, da bodo ministri državnemu pravobranilstvu predlagali preverbo vseh pravnih posledic ničnosti pogodbe. Ne bi namreč šlo za "preprosto reklamacijo".

Jakič je že maja dejal>>, da bi Slovenija, če bi vojaška vozila vrnila Fincem, zanje morala plačati uporabnino, za katero se še ne ve, kako visoka bi bila, in tudi izobraževanja.

Za trideset oklepnikov, kolikor jih je doslej plačala in prevzela, bi sicer res dobila vrnjenih 74,5 milijona evrov, a s tem državni proračun ne bi bil nujno »na ničli«.

Državo namreč toži Sistemska tehnika, ki posla ni dobila. Skupno zahteva 524 milijonov evrov. Če bi tožbo dobila, obrambni minister napoveduje, da bi Slovenija od Patrie in njenega lokalnega partnerskega podjetja Rotis zahtevala odškodnino. Slovenija je sicer za 278 milijonov evrov naročila 135 oklepnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.