dv

 |  Politika

Inštitut za kriminologijo nad napade na sodstvo

Zaradi vztrajnih napadov na integriteto posameznih sodnikov in tožilcev ter na pravosodni sistem v celoti so se raziskovalci Inštituta za kriminologijo ljubljanske Pravne fakultute odločili opozoriti na "nedopustnost in škodljivost takega vedenja in njegovega dopuščanja". Izjavo objavljamo v celoti>>

"Pomemben temelj delovanja demokratične države je soglasje glede nujnosti odprte javne razprave o vseh pomembnih družbenih vprašanjih. Brez neprestane skrbi za vljudno in spoštljivo javno izmenjavo argumentov demokratična družba ne more obstajati. Moderna država lahko uspešno deluje le, če se njeni pripadniki trudijo razpravljati na ravni razumske izmenjave stališč, tudi o delu slovenskega pravosodnega sistema, ki ga je prav gotovo potrebno vseskozi izboljševati.

Raziskovalci Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani opozarjamo na resen problem nižanja standardov javne razprave, ki občasno prehaja v rušenje temeljev državnosti. Popolnoma nedopustna je praksa, po kateri svojo oceno o obstoju pravne države v Sloveniji visoki politiki, ki se znajdejo v različnih postopkih, ocenjujejo glede na to, ali so v postopku uspešni ali ne. Nedopustno je, da pri tem oni sami in njihovi somišljeniki javno napovedo “uporabo vseh sredstev”, pri čemer to v praksi pomeni tudi medijsko in drugo diskvalifikacijo konkretnih tožilcev in sodnikov (in celo njihovih družinskih članov in prednikov), ki so v postopku odločali ali bodo v prihodnosti (potencialno) še odločali o zadevi.

Še posebej zaskrbljujoče je, da se v sistematično spodkopavanje tretje veje oblasti naše države vključujejo nekateri pravniki, ki jim je že od samega začetka jasno, da je neki politik nedolžen, ves postopek pa zarota državnih tožilcev in sodnikov, ki jim je ta zadeva dodeljena v reševanje.

Ker menimo, da takšna stališča in dejanja zelo slabo vplivajo na razmere v družbi, pozivamo k razumnemu, a odločnemu odzivu vseh posameznikov in ustanov, vključno z najvišjimi predstavniki države, saj se je potrebno jasno opredeliti proti pritiskom na konkretne tožilce in sodnike in proti diskreditaciji sodstva v celoti in počez. Visoki državni funkcionarji obeh drugih vej oblasti, pravni strokovnjaki, ki se oglašajo v javnosti, in ugledni novinarji ter uredniki lahko tukaj naredijo veliko z lastnim zgledom.

Na Ustavi in zakonih temelječe in od političnih pritiskov neodvisno delo državnih tožilcev in sodnikov je namreč v temeljnem interesu državljanov R Slovenije."

Matjaž Ambrož

Ljubo Bavcon

Katja Filipčič

Matjaž Jager

Zoran Kanduč

Dragan Petrovec

Renata Salecl

Alenka Šelih

Katja Šugman Stubbs

Aleš Završnik

Sabina Zgaga

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.