Martin Gramc

 |  Svet

Piškotke povozilo »platno«

© Arhiv Mladine

V Sloveniji imajo uporabniki in uporabnice spleta že eno leto možnost, da se odločijo, ali bodo dovolili uporabo spletnih piškotkov, ki omogočajo sledenje brskalniku posameznega računalnika, ali ne. Raziskovalci na univerzah Princeton in Leuven so odkrili sistem, ki zaobide sledenju piškotkov. Več >>

Sistem se imenuje »prstni odtis canvas« in ga uporablja pet odstotkov 100.000 najbolj obiskanih in dovršenih spletni strani, med njimi tudi Bela hiša, San Francisco Chronicle in pornografska stran YouPorn.

Da je uporabnikom do neke mere mogoče slediti s t.i. »prstnimi odtisi brskalnika« ni nič novega. Ko uporabnik pride na določeno spletno stran, lahko ta ugotovi nekaj osnovnih strojnih oziroma programskih podatkov, kot so različica brskalnika, operacijskega sistema, ločljivost zaslona in podobno, tako lahko za silo dovolj natančno sestavi »prstni odtis« uporabnika oz. njegovega računalnika. Težava - za strani, ki sledenje uporabljajo in potrebujejo, predvsem za streženje oglasov - je seveda ravno v tem, da je tako sledenje le »za silo dovolj natančno«.

Sistem Canvas vsakemu brskalniku, ki spletno stran obišče izriše edinstveno grafično podobo spletne strani. Razlike so prostemu očesu nevidne (rahlo drugačno glajenje, malce drugače postavljene posamezne pike zaradi stiskanja podatkov), vendar so zelo vidne algoritmom za sledenje uporabnikom. »Zlobna« spletna stran mora torej uporabniku nekje izrisati določen grafični element, ga nato »iz zaslona«, narisanega, spet pobrati nazaj k sebi in na njegovi podlagi pa izračunati numerično vrednost, ki po novem opisuje uporabnika oziroma njegov računalnik. Na koncu sledi še  primerjava z bazo že shranjenih opisov računalnikov.

Sistema »prstni odtis canvas« ni mogoče enostavno blokirati s pomočjo programov, kakršen je AdBlock, ali brisanjem, kot je to mogoče v primeru piškotkov, pojasnjuje Julia Angwin v članku za ProPublico.

Raziskovalci so poleg raziskovanja samega sistema skušali tudi odkriti način, kako preprečiti delovanje sistema »prstni odtis canvas«, vendar so bili neuspešni. Le spletni brskalnik Tor je bil uspešen pri zaznavanju te tehnike.

vir: monitor.si>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.