Martin Gramc

 |  Družba

Revni praviloma ostajajo revni

Karl Alexander, profesor sociologije na baltimorski univerzi John Hopkins, je v študiji o družbeni mobilnosti ugotovil, da revni večinoma ostajajo revni. Več>>

Alexander je skupaj s kolegi preučeval, kako na razvoj otrokove življenjske poti vplivajo nizki prihodki njegove družine v mestu Baltimore, piše Mother Jones.  To je preučeval s spremljanjem 800 posameznikov in posameznic od njihovega rojstva od leta 1982 do 2012. Izmed vseh otrok zajetih v raziskavo, je le 33 posameznikom in posameznicam, ki prihajajo iz družin z nizkimi prihodki, uspelo izboljšati svoj finančni položaj.

Raziskovalci so ugotovili, da izobrazba ne daje možnosti boljšega življenja, ampak le ohranja privilegije med generacijami: otroci dobro situiranih družin s pomočjo izobrazbe ostajajo dobro situirani.

Le štirje odstotki otrok iz deprivilegiranega okolja so pridobili visokošolsko izobrazbo, medtem ko je ta delež pri dobro stoječih otrocih oziroma družinah znašal 45 odstotkov.

Raziskava je tudi pokazala, da na družbeno mobilnost zelo vpliva rasa. Pri 22 letih je bilo 89 odstotkov zaposlenih belih moških brez srednješolske izobrazbe, medtem ko je ta odstotek pri temnopoltih znašal 40.

Prav tako je med belimi moškimi bistveno manj kriminalnih dejanj, saj je bil delež belih moških pri 28 letih, ki so bili obtoženi kriminalnega dejanja, 41 odstotkov, pri temnopoltih pa kar 49, pri čemer oboji izhajajo iz podobnega okolja.

Višja zaposlenost belih moških izhaja iz močne družinske povezanosti in dolgoletnih predsodkov do temnopoltih . K razlikam in slabšemu stanju prispeva tudi spolna neenakost. Tako ženske, ki opravljajo pisarniška in slabše plačana dela, dobijo manj denarja kot moški za enako delo. Še posebej so deprivilegirane Afro-Američanke, ker je manj verjetno, da so v stabilnem razmerju kot belke in posledično nimajo koristi od partnerjevega prihodka.

Alexander in raziskovalci izpostavljajo, da ni vse tako črno, kot se zdi, saj je kar nekaj temnopoltih moških dokončalo srednjo šolo, se zaposlilo in sedaj redno plačuje položnice. Dva letno zaslužita nad 50.000 dolarjev, vendar je to prej izjema, ki potrjuje pravilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.