STA, mm

 |  Politika

Upanje za široko koalicijo ostaja

Cerar izpostavil možnost, da se prvi zanesljivi obrisi koalicije pokažejo do prihodnjega petka, ko bo ustanovna seja DZ

Cerarjeva naporna ježa na valovih koalicijskega usklajevanja.

Cerarjeva naporna ježa na valovih koalicijskega usklajevanja.
© Tomaž Lavrič

Po srečanju najverjetnejšega novega mandatarja Mira Cerarja z DeSUS, ZL, NSi in ZaAB je jasno, da v koaliciji verjetno ne bo ZL, DeSUS pa se v koaliciji vidi. Cerar še vedno ni izgubil upanja v široko koalicijo. Vsebinski pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden, prvi obrisi koalicije naj bi se pokazali do ustanovne seje DZ. Kot prvi se je pri Cerarju zglasil prvak DeSUS, ki je na volitvah dosegla tretji najboljši rezultat, Karl Erjavec. VEČ>>

Po sestanku je bil Erjavec optimističen, izjavil je, da obstaja velika verjetnost, da bo DeSUS sodeloval v novi vladi. Erjavec namreč ocenjuje, da bi lahko s SMC našli pot do dogovora, a da bodo potrebni še številni sestanki. Danes o kadrovskih zadevah niso govorili, Erjavec je izrazil le pričakovanje, da bi DeSUS kot drugi najmočnejši koalicijski stranki pripadlo mesto predsednika DZ. Tudi število resorjev, ki bi pripadlo posamezni koalicijski stranki, bo po Erjavčevih besedah odvisno od tega, koliko strank bo sodelovalo v novi vladi. Kot je pristavil, nima zadržkov, da bi v koaliciji sodelovala tudi NSi, pri čemer pa se sprašuje, kako bo ta stranka lahko uresničila svoj program glede na težo, ki jo ima.

Nasprotno pa predstavniki Združene levice (ZL) po prvem srečanju s Cerarjem ugotavljajo, da se v številnih programskih točkah razlikujejo, tako bodo najverjetneje v opoziciji. Po besedah predstavnika ZL Luke Mesca se najbolj razlikujejo v stališčih glede privatizacije, ki je tako za SMC kot za ZL ena ključnih točk. A po njegovih besedah obstaja možnost projektnega sodelovanja stranke z vlado, denimo glede ukinitve dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Do torka, ko se bodo ponovno sestali, bosta ena in druga stran pripravili tudi predloge drugih projektov, pri katerih bi utegnili sodelovati.

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pa je po prvem srečanju s Cerarjem dejala, da je bil pogovor korekten in ga bodo prihodnji teden nadaljevali na bolj vsebinski ravni. Po njenih besedah se danes o programu niso pogovarjali skoraj nič. Bratuškova sicer ocenjuje, da sta si programa ZaAB in SMC najbolj kompatibilna. Tudi predstavniki SMC in NSi so se danes pogovarjali na načelni ravni. Kot je pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak, od Cerarja želijo, da se opredeli do njihovega akcijskega načrta. Na tej podlagi se bodo lahko odločali o morebitnem vstopu v koalicijo. Poslanec NSi Matej Tonin pa je novinarjem povedal, da je bil za razliko od prejšnjih koalicijskih pogajanj presenečen, da SMC prednje ni prišla s konkretnim, vsebinskim predlogom.

Presenetilo ga je tudi to, da si SMC usklajevanje vsebinskih zadev predstavlja tako, da bodo "od vseh strank zbrali določene programske usmeritve in potem poskušali narediti nek kolaž". Po njegovih besedah so bili doslej vajeni, da je največja koalicijska stranka prevzela iniciativo in dala vsebinski osnutek, okrog katerega so se potencialni partnerji usklajevali. Cerar se bo s SD sestal v petek, medtem ko SDS, ki je na volitvah dosegla drugi najboljši rezultat, na pogovore ni bila vabljena.

Po pogovorih je pred novinarje stopil tudi Cerar in izpostavil možnost, da se prvi zanesljivi obrisi koalicije pokažejo do prihodnjega petka, ko bo ustanovna seja DZ. Ocenil je, da so pogovori potekali zelo dobro in dajejo upanje, da bodo tako potekali tudi naprej. A je ta hip prezgodaj govoriti o tem, kdo bo v koaliciji in kdo ne, je dejal. Pisna gradiva si bodo še izmenjali, tudi preko vikenda. Na tej podlagi bodo v začetku prihodnjega tedna nadaljevali bolj vsebinske pogovore.

Namera SMC je bila, je dejal Cerar, najprej omogočiti predstavnikom strank, da povedo, ali se vidijo v koaliciji in kakšne so njihove prioritete. Iniciativo za pogovore bo SMC po Cerarjevih besedah stopnjevala, tako da bodo primerjali in usklajevali programe ter vse druge vidike, ki so del koalicijskih pogajanj. Medtem je Državna volilna komisija sprejela poročilo o uradnem izidu volitev ter ga izročila predsedniku republike Borutu Pahorju. Ta je za petek, 1. avgusta, sklical ustanovno sejo DZ. Ob tem je ocenil, da bosta oblikovanje državnega zbora in imenovanje nove vlade znova vzpostavila politično stabilnost, so sporočili iz predsednikovega urada.

S tem, ko bo država dobila novo zakonodajno in izvršno oblast, bo lahko s polnimi pooblastili sprejemala potrebne ukrepe za dokončen izhod iz krize ter gospodarsko in družbeno okrevanje, je še menil Pahor, ki se je zahvalil vsem, ki so poskrbeli za brezhibno izvedbo letošnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Pred ustanovno sejo bo dosedanji predsednik DZ Janko Veber sklical sestanek začasnih vodij poslanskih skupin - njihova imena morajo stranke, ki so se uvrstile v parlament, sporočiti v treh dneh po objavi poročila o izidu volitev. Zaenkrat je znano, da bo začasni vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, poslanske skupine DeSUS Karl Erjavec, poslance SD bo začasno vodil Matjaž Han, poslance NSi Matej Tonin, poslance ZL pa Matej Tašner Vatovec.

Sestanek bo predvidoma v ponedeljek, na njem pa bodo določili predlog dnevnega reda ustanovne seje, sedežni red poslancev v parlamentarni dvorani, poslanske skupine, ki jim pripada mesto predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije, ter število članov iz posamezne poslanske skupine v njeni sestavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.