STA, mm

 |  Ekonomija

Rusi prihajajo? Niti ne...

Odprtje hrvaškega nepremičninskega trga ni prineslo večjega interesa Rusov

Kljub temu da interes ruskih državljanov za nepremičnine na Hrvaškem za zdaj ni večji, so v hrvaških medijih že opozarjali, da Hrvaški grozi črnogorski scenarij.

Kljub temu da interes ruskih državljanov za nepremičnine na Hrvaškem za zdaj ni večji, so v hrvaških medijih že opozarjali, da Hrvaški grozi "črnogorski scenarij".
© vecernji.hr

V hrvaškem društvu za poslovanje z nepremičninami niso ugotovili, da bi se od sredine maja, ko so ruski državljani pridobili enake pravice pri nakupu nepremičnin na Hrvaškem kot domačini, interes ruskih investitorjev povečal. Na Hrvaškem naj bi bilo sicer po neuradnih podatkih okoli 100 nepremičnin v rokah Rusov. Vzajemnost pri pridobitvi pravic za lastništvo nepremičnin med Hrvaško in Rusijo so uveljavili sredi maja s spremenjenim tolmačenjem obstoječih zakonov, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za pravosodje. VEČ>>

Kot so pojasnili, je odločitev tudi v skladu s predpisi Evropske unije, ki ne omejujejo tujih državljanov pri uveljavljanju lastništva nepremičnin v državah članicah. Ruski državljani lahko tako od sredine maja nepremičnine na Hrvaškem kupujejo tudi kot fizične osebe in ne samo prek podjetij, kot je to bilo edino možno, preden sta se Zagreb in Moskva dogovorila o vzajemnosti. "Bili smo država absurda, ki je iskala vlagatelje po svetu, ko pa so se takšni pojavili in si želeli kupiti počitniško hišo v velikosti 50 kvadratnih metrov, jim tega nismo dovolili in smo zahtevali, da ustanavljajo podjetja, saj so samo prek njih lahko kupili nepremičnino," je spremenjeno prakso do ruskih državljanov pojasnil hrvaški minister za pravosodje Orsat Miljenić.

"Resnično pa smo jih prisilili, da so kršili predpise in se počutili nezaželene," je dodal in pri tem orisal, da bi ruska energetska družba Gazprom lahko kupila hrvaško Ino, direktor Gazproma pa ne bi mogel kupiti garsonjere v Zagrebu. "Zaradi pomanjkanja vzajemnosti v preteklih letih je nemogoče natančno ugotoviti, koliko nepremičnin so kupili ruski državljani," pa je za STA povedal predsednik društva za poslovanje z nepremičninami pri hrvaški gospodarski zbornici (HGK) Dubravko Ranilović. Kot je dodal, niso ugotovili, da bi se v zadnjih dveh mesecih interes ruskih državljanov za nepremičnine na Hrvaškem povečal. Pričakuje pa, da bo sedaj prišlo do prenosa lastništva nepremičnin s pravnih na fizične osebe.

Tudi na hrvaškem pravosodnem ministrstvu so povedali, da ne vodijo uradne evidence o nepremičninah, ki so postale last tujih državljanov. Natančnih informacij nimajo niti na finančnem ministrstvu. Rusi so nepremičnine na Hrvaškem začeli kupovati v začetku tisočletja. Neuradno naj bi imelo nepremičnine pri sosedih približno 100 bogatih Rusov. Ovira sedaj ostajajo vizumi za prihod ruskih državljanov na Hrvaško, ki so jih v Zagrebu morali uvesti lani pred vstopom v EU. Posledično so lani zabeležili za 400.000 manj nočitev ruskih turistov kot v letu 2012.

Kljub temu da interes ruskih državljanov za nepremičnine na Hrvaškem za zdaj ni večji, so v hrvaških medijih že opozarjali, da Hrvaški grozi "črnogorski scenarij". Rusi so v preteklih letih množično kupovali nepremičnine v Črni gori in "zasedli" tamkajšnjo obalo. Podatki hrvaškega združenja za poslovanje z nepremičninami in hrvaškega finančnega ministrstva kažejo, da so tuji državljani na Hrvaškem v minulih dveh desetletjih kupili približno 42.000 nepremičnin. Ranilović je poudaril, da pri tem prepričljivo vodijo Slovenci, saj je slabih 14.000 nepremičnin v njihovi lasti. Nemci so kupili dobrih 8000 nepremičnin, sledijo Avstrijci, Italijani, Madžari, Britanci, Švedi in Slovaki. Na tem seznamu Rusov ni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.