STA, Max Modic

 |  Politika

Vsi s(m)o Janez Janša!

SDS se odpoveduje vsem vodstvenim funkcijam v DZ, tudi v delovnih telesih

Jože Tanko intenzivno dela na tem, da slogan Mi smo Janševi, Janša je naš ne bi utonil v pozabo.

Jože Tanko intenzivno dela na tem, da slogan "Mi smo Janševi, Janša je naš" ne bi utonil v pozabo.
© Matej Leskovšek

Začasni vodja poslancev SDS Jože Tanko je še enkrat ponovil, da SDS ne bo prevzela ne funkcij ne vodstvenih mest v DZ, torej niti v delovnih telesih, kar pomeni, da se je odpovedala tudi podpredsedniškemu mestu v mandatno-volilni komisiji, ki bo zasedala v petek, med ustanovno sejo DZ, na kateri je pričakovati veliko razprave glede mandata predsednika SDS Janeza Janše. V SDS pričakujejo, da ne bo že na ustanovitveni seji DZ prišlo do kršenja ustave, je v izjavi novinarjem po sestanku začasnih vodij poslanskih skupin pojasnil Tanko. VEČ>>

Tanko je začasnim vodjem poslanskih skupin v podpis ponudil izjavo, s katero bi se obvezali, da bo DZ pri potrditvi mandatov glasoval o vseh mandatih skupaj ter da bi se odpovedali vsem predlogom ali podpori naknadnemu odvzemu mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Odgovor poslanskih skupin pričakujejo do srede opoldne. Po mnenju SDS se namreč lahko zgodi, da ne bi v celoti potrjevali mandatov. Po Tankovih besedah se lahko koalicijska večina odloči, da je eden od mandatov sporen in to lahko tudi izglasujejo. "Pojavljajo se tudi govorice, da se v službah državnega zbora pripravljajo za to, da se lahko kljub temu, da po ustavi ni možno, Janši odvzame mandat," je dejal Tanko.

Ponovil je oceno, da pravosodje v primeru predsednika SDS Janše zavlačuje. Sodišče bi moralo namreč po Tankovem mnenju že zdavnaj odločiti o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti. "Ampak očitno je, da se to zavlačevanje dogaja in bo imelo vpliv na sam začetek dela DZ," je dodal. A Tanko ne ve, če se bo Janša udeležil ustanovitvene seje DZ. Odločitev SDS, da ne bo prevzemala vodstvenih mest v DZ, pa je po Tankovih besedah povezana z načinom dela in delovanja celotne države. Zato SDS na funkcije v DZ ne bo predlagala nobenega svojega poslanca, dokler "se stvari s predsednikom stranke Janšo ne uredijo".

Tako je pričakovati, da bodo tudi ustanovno sejo DZ zaznamovala vprašanja glede potrditve in morebitnega odvzema poslanskega mandata prvaku SDS, čeprav odločanje o morebitnem odvzemu mandata na tej seji za zdaj ni predvideno. Mnenja političnih veljakov in tudi ustavnih pravnikov so glede tega različna. Po besedah začasnega vodje poslanske skupine ZaAB Janija Möderndorferja je Tanko danes nakazal, da namerava SDS problematizirati konstitutivno sejo DZ. V ZaAB jim je nerazumno, kako lahko zapornik postane poslanec in kako lahko ta izvaja svoje naloge, saj je fizično onemogočen. Möderndorfer se ne strinja z mnenjem nekaterih ustavnih pravnikov, da se mora poslanski mandat potrditi, razen v primeru postopkovnih nepravilnosti na volitvah.

V ZaAB bodo v primeru Janše glasovali tako, da njegov mandat ne more biti realiziran. Torej, ali mu bodo mandat potrdili in istočasno sprožili postopek odvzema, ali pa mu mandata niti ne bodo potrdili, je pojasnil Möderndorfer. Prepričan je, da bi moral tak mandat sam po sebi ugasniti. Po njegovem mnenju je tudi prav, da te zadeve razčistijo že pred ustanovno sejo. Začasna vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je dejala le, da bodo člani poslanske skupine SMC v primeru Janševega mandata dosledno zasledovali vsa pravna načela. Sestanek začasnih vodij je ocenila kot korekten. V SMC so zadovoljni z dogovorjenim, zato z elanom čakajo na začetek dela.

Začasni vodja poslanske skupine Združene levice (ZL) Matej Tašner Vatovec je pojasnil, da poslanska skupina konkretnih dogovorov glede ravnanja v primeru odločanja o Janševem mandatu še ni sprejela, pomembno bo odločanje mandatno-volilne komisije. Predlogi Tanka so po njegovem mnenju v nasprotju s poslovnikom DZ. To, da bi Janša opravljal poslansko funkcijo iz zapora, pa po ocenah Tašner Vatovca ne bi bilo v skladu z etičnimi in moralnimi načeli delovanja DZ.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.