STA, MM

 |  Ekonomija

Bančna unija na ustavnem sodišču

Nemško ustavno sodišče bo pod drobnogled vzelo bančno unijo

Kdo ali kaj bo pogorelo na nemškem ustavnem sodišču?

Kdo ali kaj bo pogorelo na nemškem ustavnem sodišču?
© Getty Images

Nemško ustavno sodišče bo pod drobnogled vzelo bančno unijo, kar bi lahko povzročilo nove nestabilnosti pri evropskem soočanju s finančno krizo, saj je bančna unija pri tem eden ključnih mehanizmov. Kot je poročal britanski Financial Times, je ustavno presojo sprožilo pet nemških akademikov. VEČ>>

V Bruslju so se že postavili v bran. Peterica nemških akademikov meni, da je bančna unija v nasprotju z nemško zakonodajo, saj da so jo voditelji Evropske unije vzpostavili brez potrebnih sprememb temeljnih pogodb unije. Bančna unija nima pravne osnove v pogodbah EU in zato predstavlja kršitev ustavnih pravic, je za FT dejal profesor financ na berlinski univerzi TUB Markus Kerber, ki sicer vodi nemški evroskeptični možganski trust Europolis. Kerber je še posebej zaskrbljen zaradi enotnega sistema bančnega nadzora, ki bo dal Evropski centralni banki (ECB) pooblastila za nadzor nad sistemskimi bankami v evrskem območju. "ECB se daje več moči, kot naj bi jo imela," je še dejal profesor, ki je prepričan, da je EU z vzpostavljanjem institucij za bančno unijo presegla pooblastila, ki jih ima po obstoječih pogodbah.

A v Bruslju že odgovarjajo, da je predlagana bančna unija povsem v skladu z evropsko zakonodajo. Evropska komisija je prepričana, da so zakonodajni dokumenti bančne unije "pravno dobro utemeljeni", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil tiskovni predstavnik komisije. To mnenje delijo tudi v ECB in pravni službi Sveta EU, je dodal. Bančna unija naj bi z vzpostavitvijo enotnega nadzornega sistema začela delovati novembra, za zdaj pa so se članice dogovorile tudi o enotnem mehanizmu za reševanje bank. Pritožba pred nemškim ustavnim sodiščem izvajanja tega procesa ne bo prekinila.

Nemško ustavno sodišče je sicer marca letos zavrnilo tudi ustavno pritožbo zaradi stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). Kerber je sodeloval tudi pri tej pobudi, ki jo je podprlo 37.000 ljudi. A ustavno sodišče je odločilo, da je ESM povsem v skladu z nemško zakonodajo, dokler bo imel nemški parlament dovolj nadzora nad njim. Je pa nemško ustavno sodišče mesec prej odločilo, da predloži Sodišču EU, ali je program ECB za odkupovanje državnih obveznic v skladu s pravnim redom EU. Ustavni sodniki so sicer menili, da je ECB svoje pristojnosti po evropski pogodbi presegla, a so ocenili, da se morajo o tem izreči v Luxembourgu.

Prepričani so, da evropski pravni red ECB ne dovoljuje izvajanje lastne ekonomske politike. Prav tako naj bi bil program odkupovanja državnih obveznic v nasprotju z določili pogodb, da ECB ne sme financirati držav. V Karlsruheju so še menili, da je ECB posegla v pristojnosti članic povezave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.