STA, MM

 |  Kultura

Trnfest bo!

Natančen program tradicionalnega festivala KUD-a France Prešeren bo načeloma znan do konca tedna

Ekipa, ki je za pestro podobo Trnfesta skrbela pred tremi leti.

Ekipa, ki je za pestro podobo Trnfesta skrbela pred tremi leti.
© Borut Peterlin

Nakljub lanskoletnim pesimističnim napovedim glede prihodnosti Trnfesta, se bo priljubljeni festival letos vendarle odvrtel. Tradicionalni festivala KUD-a France Prešeren Trnfest bo tako po dolgih pogovorih in dogovarjanju tudi letos popestril avgustovsko dogajanje v Ljubljani. Začel se bo 4. avgusta, program pa bo, kot je povedal novi predsednik KUD France Prešeren Tomislav Vrečar, predvidoma konec tedna objavljen na internetu. Letošnji, 23. festival, se bo kot prejšnja leta zaključil z Emonsko promenado, ki bo potekala od 28. do 30. avgusta. VEČ>>

Trnest bo po Vrečarjevih besedah potekal v organizaciji KUD France Prešeren in ob pomoči Ustanove Pohorski bataljon, Emonska promenada pa v produkciji Hiše otrok in umetnosti ter v soorganizaciji KUD France Prešeren. Nastopajoči se bodo v podporo Trnfestu honorarjem odpovedali, sicer pa bo tudi letošnja izdaja festivala ponudila vse od literarnih performansov in predstav do projekcij in koncertov. Med nastopajočimi je Vrečar naštel koreografa in plesalca Branka Potočana, raperja Klemna Klemna, Vida Valiča in literarno revijo Idiot, ki bo pripravila skupinsko branje ob video in glasbeni spremljavi.

Ker želijo z letošnjim Trnfestom javnost ponovno opozoriti na težave, s katerimi se že nekaj časa spopada KUD France Prešeren, bodo 6. avgusta v sodelovanju z Radiom Študent pripravili tudi okroglo mizo na to temo. KUD pa bodo skušali imeti čim dlje odprt še po Trnfestu ter k sodelovanju pritegniti nove moči, je še povedal Vrečar. Že lani so 22. izdajo festivala poimenovali Zadnji Trnfest?, saj se je KUD France Prešeren zaradi preteklih dolgov znašel v hudih finančnih škripcih, zaradi česar, zaenkrat neuspešno, prodaja tudi prostore na Karunovi.

Kot so pred časom pojasnili v društvu, je zanimanje za stavbo zelo slabo, prejete ponudbe pa so se gibale med 200.000 in 400.000 evri, kar pa je le polovica vrednosti, na katero je stavbo ocenil Geodetski urad (GURS). Dolgovi društva so pred zaprtjem vrat po grobih ocenah znašali okoli 400.000 evrov, a od takrat vseskozi naraščajo. Do predlani so celomesečni festival pripravljali z okoli 120.000 evri, lani pa so stroške zmanjšali še za dobrih 30.000 evrov, saj so se nastopajoči odpovedali honorarjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.