Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Bržčas najbolj eko odvoz odpadkov

Odvažanje odpadkov s konji za polovico nižjo ceno

Smetarsko vozilo stane 125 tisoč evrov, doba njegove uporabe je deset let. Konj in voz staneta samo 6000 evrov, njuna doba uporabe je do 20 let.

Smetarsko vozilo stane 125 tisoč evrov, doba njegove uporabe je deset let. Konj in voz staneta samo 6000 evrov, njuna doba uporabe je do 20 let.
© DPA

V majhnem kraju v španski provinci Alicante namesto smetarskih vozil smeti odvaža konj. Tako imenovani hipomobil po poročanju die Welt  uporabljajo v starem delu Monforte del Cid, kjer živi četrtina od 7800 prebivalcev kraja. Županja Antonia Cervera Carrasco pojasnjuje, da imajo odvoz smeti na tak način uspešno organiziran že v več kot 80 občinah v Franciji in Belgiji. VEČ>>

Hipomobil je opremljen s sončnimi celicami za pridobivanje električne energije, s seboj ima posodo za vodo za konja, lovilec fig pa poskrbi, da ceste ostajajo čiste. Pobira le gospodinjske odpadke, stari papir in steklo še vedno odvažajo smetarska vozila. Hipomobil pomaga tudi ohranjati francosko pasmo konj percheron.

Prednosti pobiranja smeti s konjem je mogoče hitro izračunati. Smetarsko vozilo stane 125 tisoč evrov, doba njegove uporabe je deset let. Konj in voz staneta samo 6000 evrov, njuna doba uporabe je do 20 let. Tudi stroški obratovanja so bistveno v prid konju. Za njegovo krmo je treba na leto odšteti od 900 do 1200 evrov, smetarsko vozilo pa na leto porabi gorivo, ki stane do 7000 evrov. Tudi stroški vzdrževanja smetarskega vozila so višji od stroškov za veterinarja in nove podkve.

V času, ko morajo Španci še vedno zelo varčevati, prebivalci Monforte del Cid namesto 400 tisoč evrov na leto sedaj za odvoz smeti plačajo le 200 tisoč evrov. S prihranjenim denarjem bodo izvedli okoljske projekte, kot je recimo dograditev kompostarne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.