Denis Vičič

 |  Ekonomija

Glavni v slabi banki spet Månsson

© Uroš Abram

Potem ko je prvi glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank oz. t.i. slabe banke Torbjörn Månsson v začetku leta postal zunanji svetovalec upravnega odbora družbe, bo s 1. avgustom ponovno njen glavni izvršni direktor. Več>>

Upravni odbor slabe banke sestavljajo trije izvršni in štirje neizvršni člani. Neizvršni člani uprave so bili nezadovoljni z vodenjem Christopherja Gwilliama, ki je glavni izvršni direktor družbe postal v začetku leta. Zato so ga zamenjali z novim, njegovim predhodnikom Torbjörnom Månssonom. »Družba za uspešno poslovanje potrebuje osebo z drugačnimi vodstvenimi veščinami,« so obrazložili

Månsson je bil solastnik skandinavskega podjetja Quart+Co, s katerim je slaba banka prav v času njegovega vodenja sklenila pogodbo o sodelovanju. Od 8. aprila 2013 do 24. januarja 2014 je Quartz+Co opravilo za 2,5 milijona evrov storitev. Da bi bilo pri tem poslu kaj spornega, so iz slabe banke zanikali. Månsson je zdaj »čist« – v Quartz+Co ni več zaposlen, prodal je tudi lastniški delež. Iz slabe banke poudarjajo, da s tem podjetjem vseeno ne bodo več poslovali.

Preberite si članek Urše Marn Krizni dobičkarji>> 

Kaj natančno se dogaja v ustanovi, ki naj bi z našimi štirimi milijardami evrov poskušala rešiti podjetja, ki ne morejo vračati posojil, in jih prodati ter tako izničiti luknjo državnega proračuna, ki je nastala prav z vzpostavitvijo t.i. slabe banke, ni povsem jasno.

Ko so vesti o sumljivem poslovanju DUTB in Quart+Co prišle v javnost, je Månsson sicer napovedal, da v slabi banki ne bo več deloval in da se vrača v svoje podjetje.

Ker si je premislil, bo prejemal plačo v višini 20,500 evrov bruto, upravičen bo tudi do variabilnega dela plače glede na dosežene rezultate.

Novi stari glavni izvršni direktor je sicer v intervjuju Urši Marn pohvalil, da bi bil za slabo banko pripravljen delati tudi za nižje plačilo. »Saj sem skoraj tri mesece delal brezplačno! Ampak tega nikar ne povejte moji ženi.« Preberite si intervju v celoti>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.