Martin Gramc

 |  Svet

Za bangladeške delavce ni pravice

Lanskega aprila je dvesto bangladeških imigrantov, ki so v Grčiji obirali jagode, zahtevalo plačilo za opravljeno delo. Namesto denarja se je lastnik jagodnih nasadov skupaj s tremi pomočniki nadnje spravil s puškami. Huje so poškodovali štiri delavce. Kljub temu, da so dejanje priznali, jih je sodišče oprostilo obtožb. Več>>

Niko Vegelatos, lastnik več kot dva tisoč hektarjev jagodnih nasadov na Peloponezu, je imigrantom eno leto obljubljal, da bodo dobili hrano, plačilo in streho nad glavo. Ker se niti ena obljuba ni uresničila, so bangladeški obiralci jagod v grškem mestu Manolada za vseh dvesto sklenili zahtevati plačilo za šest mesecev dela v skupni vrednosti 200 tisoč evrov.

Vagelatos in trije njegovi pomočniki so se na zahtevo imigrantov odzvali s streljanjem. 28 napadenih, naveličanih poniževanja in nemogočih življenjskih razmer, se je zato odločilo zahtevati pravico na sodišču – uspeli so le deloma.

Sodišče v Patrasu je lastnika nasadov in enega pomočnika oprostilo. Preostalima dvema nasilnežema pa je sodišče po poročanju Guardiana dosodilo skoraj devet let oz. petnajst let zapora, a se bosta verjetno pritožila.

Sodbo so obsodili grški politiki ter grške in tuje organizacije, ki se borijo proti rasizmu. Označili so jo za veliko blamažo za pravosodje.

Primer je sicer razkril nemogoče pogoje, v katerih delajo in živijo bangladeški imigranti v Manoladi.

O tem je za Metino listo poročala Katja Lihtenvalter.

Kot piše, so ti isti obiralci jagod že šest let živeli v šotorih, zgrajenih iz plastike, se umivali z vodo iz preprostega zbiralnika in to umazano vodo uporabljali tudi za pitje in kuhanje ter zato mnogi pričeli bolehati.

Razmere delavcev migrantov v Grčiji so dolgo znane tudi humanitarnim organizacijam, grškim in tujim novinarjem. Grški novinar Makis Nodaris je že leta 2008 poročal, da jagodne plantaže in obiralce na njih z lovskimi puškami stražijo lastniki plantaž.

Lokalno prebivalstvo ve, kaj se dogaja, a molči.

Svoje naloge ni opravila niti bangladeška skupnost v Grčiji. Dejali so, da razumejo imigrante in jih podpirajo v njihovem boju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.