STA, Max Modic

 |  Svet

Obamov boj z republikanci in imigranti

Republikanci med pozivi, naj ukrepa proti krizi na meji, za tožbo proti predsedniku Obami

Republikanci v predstavniškem domu ameriškega kongresa so v sredo z resolucijo pooblastili svojega predsednika Johna Boehnerja za tožbo proti predsedniku ZDA Baracku Obami, ker se ni držal zakona o zdravstveni reformi, ki mu sami nasprotujejo od potrditve leta 2010. Medtem ko se podajajo na poletne počitnice, so predsednika še pozvali, naj ukrepa sam v okviru svojih pristojnosti glede zajezitve vala otrok iz Srednje Amerike, ki nezakonito prečkajo mejo z Mehiko. VEČ>>

Ameriški kongresniki morajo novembra pred volivce in politični cirkus se je uradno začel. Republikanci v predstavniškem domu so doslej 50-krat glasovali za razveljavitev zdravstvene reforme, sedaj pa govorijo o tožbi predsednika, ker je spremenil določilo zakona o začetku veljave določila po katerem morajo podjetja z več kot 50 zaposlenimi zavarovati svoje delavce, sicer bodo plačali kazen. Obama je rok za podjetja z manj kot 100 zaposlenimi podaljšal do leta 2016. Za večja podjetja je rok do leta 2015, za podjetja z manj kot 50 zaposlenimi pa določilo ne velja.

Republikanec iz Ohia Boehner je po glasovanju o resoluciji, ki jo je potrdilo 225 republikancev, proti pa so bili vsi demokrati in pet republikancev dejal, da ni potrebno nikogar posebej opominjati, koliko škode je Obama naredil gospodarstvu. To se mu je zareklo na dan, ko je ministrstvo za trgovino objavilo novico, da je bila gospodarska rast v drugem četrtletju 4-odstotna. Obama je glasovanje o pooblastilu za tožbo vzel kot priložnost za norčevanje iz republikance.

"Nehajte že enkrat biti jezni na vse. Nehajte že sovražiti. Vsi vidijo, da gre za politično potezo, čeprav je slaba, saj vsako takšno glasovanje pomeni, da ni glasovanja o stvareh, ki so pomembne za ljudi. Tožijo me, ker delam. Jezni so, ker opravljam svoje delo in pomagam ljudem z izvršnimi ukazi. Ampak to delam le zato, ker sami nič ne delajo," je svojim privržencem v Kansas Cityju povedal Obama. Datum tožbe še ni določen in tudi ni jasno, ali bo sploh kdaj vložena. Demokrati resolucijo o tožbi izkoriščajo kot opozorilo svojim volivcem, da bodo republikanci skušali odstaviti Obamo in so na ta račun doslej že zbrali več milijonov dolarjev.

Boehner je v četrtek odločno zanikal, da se pripravlja impičment in zatrdil, da gre za prevaro osebja Bele hiše in demokratov, ki želijo na ta način privabiti več volivcev na volišča. Boehner se impičmenta otepa, ker so se republikanci s tem opekli že pri predsedniku Billu Clintonu in se zavedajo, da javno mnenje, razen njihovih volivcev, tega noče. Zadnja anketa televizije CNN kaže, da dve tretjini volivcem impeachmenta ne podpirata. Med njimi je 83 odstotkov demokratov in 63 odstotkov neodvisnih. Impeachment sicer podpira 57 odstotkov republikanskih volivcev.

Republikanci drugače že nekaj mesecev kritizirajo Obamo, ker je napovedal ukrepanje z izvršnimi ukazi, ker kongres ni sposoben sprejemati zakonov. Včeraj so imeli na mizi predlog o potrditvi 659 milijonov dolarjev za nujno ukrepanje po valu nezakonitih prečkanj meje otrok brez spremstva staršev iz Gvatemale, Hondurasa in El Salvadorja, vendar niso uspeli zbrati dovolj podpore niti v lastnih vrstah. Obama je zaprosil za 3,7 milijarde dolarjev za uspešno kosanje s krizo. Demokrati zaradi tega predloga niso bili pripravljeni sprejeti in republikansko vodstvo ga je umaknilo, ker je bilo veliko njihovih članov proti vsakršni dodatni porabi.

Republikanski voditelji kongresa so sporočili, da med njihovim članstvom in Američani vlada velika zaskrbljenost glede potrebe po zavarovanju meje in ker predsednik noče zvesto uresničevati zakonov. Ob tem so Obamo pozvali naj ukrepa sam in zavaruje meje ter varno izžene otroke nazaj domov. "Mi bomo še naprej delali na rešitvah za krizo na meji in drugih izzivih, s katerimi se sooča naša domovina," so sporočili in se pripravili na dopust, ki se začne v petek in bo trajal pet tednov.

Mimogrede, guverner ameriške zvezne države Teksas Rick Perry je v ponedeljek napovedal, da bo v naslednjem mesecu na mejo z Mehiko poslal tisoč pripadnikov nacionalne garde zaradi povečanja števila nezakonitih priseljencev. Bela hiša je odgovorila, da bi bilo pametneje sprejeti imigracijsko reformo. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da če Perry meni, da je to ustrezen odgovor, potem naj dela, kar hoče. Čeprav bi bilo veliko pametneje, če bi republikanci v kongresu potrdili reformo imigracijskega sistema, s čimer bi na mejo z Mehiko poslali 20.000 novih zveznih policistov in mejnih stražnikov.

Od lanskega oktobra je iz Mehike v ZDA prišlo že okrog 57.000 otrok brez spremstva staršev, ki bežijo iz držav srednje Amerike pred nasiljem, in ker zakon, ki je bil sprejet v času predsednika Georgea Busha mlajšega, ne omogoča hitrega vračanja nezakonitih priseljencev v domače države. Republikanci reformo zavračajo, ker jim tega ne dovoli njihova volilna baza, demokrati pa jih obtožujejo, da krizo z otroki izkoriščajo v predvolilne namene. Tako tudi menda Perry, ki se je enkrat že potegoval za republikansko predsedniško nominacijo in neslavno pogorel, leta 2016 pa naj bi poskusil znova.

Nacionalna garda je v ZDA organizirana po posameznih državah. Perry je doslej že večkrat pozval Obamo, naj mobilizira teksaško, vendar pa Obama tega ni storil, ker noče pošiljati vojske na mejo. Perry je sedaj ukrepal sam, kar lahko stori, vendar mora v tem primeru račun pokriti Teksas. Vojaki na meji bodo državo stali najmanj 12 milijonov dolarjev na mesec. Pooblastil za streljanje na priseljence ne bodo imeli in bodo lahko le "usmerjali promet". Nezakonitim priseljencem bodo pokazali pot do ali jih odpeljali do zbirnega centra zvezne vlade.

Večina priseljencev iz srednje Amerike nemudoma po prestopu meje poišče mejne stražnike, ki zanje poskrbijo in začnejo postopek, ki lahko traja več let. Vmes lahko delajo tudi brez ustreznih dovoljenj, če jih nihče ne ujame, otroke pa skušajo čim prej združiti s starši, sorodniki ali drugimi rejniki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.