sta, dv

 |  Politika

O Kanglerju znova

© Borut Krajnc

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je uspel z zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovno sodišče je v kazenskem postopku ugotovilo bistveno kršitev in razveljavilo pravnomočno obsodbo. Kangler pri nezakonitem posredovanju za to, da je občinsko stanovanje »mimo vrste« dobila vedeževalka, zaradi česar je bil obsojen na sedemmesečno zaporno kazen, ni prejel koristi, je presodilo. Če bi že bil obsojen, bi moral biti obsojen samo zlorabe uradnega položaja. Prvostopenjsko sodišče bo moralo o zadevi presoditi znova. Več>>

Kot poroča STA, je vrhovno sodišče v izpodbijani Kanglerjevi sodbi ugotovilo bistveno kršitev po 11. točki prvega odstavka 371. člena zakona o kazenskem postopku, prav tako pa se mu je pri odločanju pojavil precejšen dvom o resničnosti odločilnih dejstev.

Iz zakona o kazenskem postopku o tem, kdaj gre za bistveno kršitev določb kazenskega postopka: »Če je izrek sodbe nerazumljiv, če nasprotuje sam sebi ali razlogom sodbe; ali če sodba sploh nima razlogov ali če v njej niso navedeni razlogi o odločilnih dejstvih ali so ti razlogi popolnoma nejasni ali v precejšnji meri s seboj v nasprotju; ali če je o odločilnih dejstvih precejšnje nasprotje med tem, kar se navaja v razlogih sodbe o vsebini listin ali zapisnikov o izpovedbah v postopku, in med samimi temi listinami oziroma zapisniki.«

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča niso bili podani zakonski znaki kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, za kar je bil Kangler obsojen. Sodišču prve stopnje je naložilo, naj v ponovljenem postopku podrobneje in prepričljivo obrazloži razloge za svoje dokazne zaključke in se na podlagi teh zaključkov bolj poglobljeno opredeli do zagovora obsojenca, da ni vedel, da Karin Ježovita ne izpolnjuje predpisanih pogojev za dodelitev službenega stanovanja v najem.

O dovoljenosti pridobljenih prisluhov sodišče ni odločalo, ker se za to kaznivo dejanje prisluhi v ponovljenem postopku ne bodo mogli več uporabiti. »Navedeno pomeni, da se v ponovljenem postopku ne bodo mogli uporabiti prisluhi, ki so dokazovali Kanglerjev vpliv na zaposlene v občini, in dejstvo, da je bil seznanjen z vsebino posameznih pomembnih in potencialno spornih odločitev tudi v primeru, ko dokumentov ni sam podpisal,« je za STA pojasnil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa.

Glede domnevno nezakonitega zasega listin pa je vrhovno sodišče odločilo, da listine, ki so bile zasežene v predkazenskem postopku, niso nedovoljen dokaz.

Vrhovno sodišče je o zadevi odločalo, potem ko je Kanglerjeva obramba vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Ker je s tem pravnomočna sodba razveljavljena in se postopek začne znova, pomeni, da se razveljavi tudi izrečena kazenska sankcija kakor tudi postopek glede Kanglerjeve prošnje za prestajanje kazni v obliki splošno koristnega dela.

Okrajno sodišče v Mariboru je Kanglerja maja lani obsodilo na sedem mesecev zapora. Sodišče je ocenilo, da je izrabil svoj položaj in posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Zaradi te sodbe je Kangler tudi izgubil mandat državnega svetnika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.